Hollandse pruimen zijn er maar betrekkelijk kort, ongeveer van juli tot oktober. Maak er jam of chutney van of eet ze in de yoghurt, taart of salade. Deze pruimentaart met vanillekwark is het lekkerste om te eten als hij helemaal afgekoeld is. Val dus niet meteen aan als hij uit de oven komt, hoewel dat natuurlijk heel verleidelijk is. Het recept is afkomstig uit een hele oude Allerhande van 2006. Wie wat bewaart die heeft wat 😉
- 215 g tarwebloem
- 50 g poedersuiker
- ½ tl zout
- 100 g koude boter
- 2 middelgrote eieren
- 500 g verse pruimen
- 50 g gepelde (ongezouten) pistachenootjes
- 250 g vanillekwark
En verder nodig: taartvorm of ronde schaal van 26-28 cm doorsnee
- Zeef 175 gram bloem en de poedersuiker boven een kom.
- Verdeel de boter in kleine blokjes.
- Voeg het zout, de boter en het ei aan de bloem toe.
- Meng alles snel door elkaar; kneed het met koele handen tot een soepel deeg. Je kunt het deeg ook mengen in de KitchenAid of keukenmachine met de deeghaak.
- Vorm het deeg tot een bal, draai in folie en laat deze 30-45 minuten in de koelkast rusten.
- Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
- Hak de pistachenootjes grof.
- Meng het tweede ei door de vanillekwark.
- Roer 40 gram bloem door het kwarkmengsel.
- Vet de vorm in met boter of gebruik bakspray.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Duw het deeg uit in de vorm.
- Verdeel het kwarkmengsel over de bodem en leg de pruimen erop met de snijkanten naar boven. Strooi de pistachenootjes erover.
- Schuif de taart iets onder het midden in de oven en bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart helemaal afkoelen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!