Door een overschot aan pruimen ben ik gaan experimenteren en manieren gaan zoeken om ze wat langer te bewaren. Pruimen met balsamico azijn, siroop en tijm is een heerlijke combinatie. Met een stukje (geiten)kaas op een stukje zuurdesembrood een heerlijk lunchhapje, amuse of nagerecht. De combinatie balsamico pruimen met vanille ijs heeft een heel hoog umami gehalte: de zure pruimen, zoetzure balsamico en het romige, koude ijs. Gewoon een keer proberen!
Een jampot met pruimen (voor 4-8 personen)
- 250 gram pruimen, in kwarten zonder pit
- 75 ml balsamicoazijn
- 25 ml balsamico siroop
- enkele eetlepels suiker (proeven)
- enkele takjes tijm
Vanille-roomijs van goede kwaliteit.
- Leg de pruimen in een steelpannetje
- Giet de balsamico azijn en siroop op de pruimen (het moet net onderstaan).
- Voeg de tijm toe, en verwarm.
- Laat even pruttelen en voeg suiker naar smaak toe.
- Ontsmet een jampot met deksel in kokend water.
- Breng de hete pruimen met vloeistof over in e jampot, sluit af en zet weg in de koelkast.
- Deze pruimen kun je zeker 1-2 weken bewaren.
- Dien op in een mooi glaasje: twee bolletjes ijs met pruimen en saus.
- Garneer met enkele tijmblaadjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!