Dat je met prei ook verfijnde gerechten kunt maken blijkt uit dit recept. Het komt uit één van mijn favoriete kookboeken: de ‘Vegeteranean’ van Alberto Musacchio & Malu Simões. Maak mooie kleine quiches of maak een grote als je dat prettiger vindt. De wortelpuree smaakt er heel erg lekker bij, de smaken passen uitstekend bij elkaar. Natuurlijk kun je er naar wens nog een stukje vlees of vis bij serveren. Of serveer het als voor- of tussengerecht bij een wat uitgebreider diner.
Voor 8 kleine quiches
Deeg:
- 250 g bloem, liefst type‘00’
- 125 g boter, gesmolten en op kamertemperatuur
- 1 ei, losgeklopt
- snuf zout
- 3 eetlepels water (eventueel)
Vulling quiches:
- 500 g prei, alleen wit en lichte delen
- 600 ml melk (let op geen cl!)
- 165 ml room (let op geen cl!)
- zout, peper
Wortelpuree:
- 5 wortels, geschrapt
- 1 el boter
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 2 el geraspte Parmezaanse of oude kaas
- ½ el bladpeterselie, fijngeknipt
- ½ el bieslook, fijngeknipt
- zout, peper
En verder nodig:
8 taartvormpjes van ongeveer 7 cm doorsnee of 1 grote quiche- of taartvorm
Bereiding deeg:
- Meng bloem en zout op een vlak werkvlak en maak in het midden een kuiltje.
- Voeg de boter en het ei toe en kneed met je vingertoppen tot een samenhangend deeg. (kan ook in de KitchenAid met deeghaak)
- Kneed goed door tot structuur en kleur gelijkmatig zijn. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is
- Wikkel in huishoudfolie en leg 30 minuten in de koeling.
Bereiding vulling:
- Snij de preien heel dun (evt. op de mandoline als je die hebt), was en droog ze goed,
- Doe de melk in een pan en voeg de prei toe.
- Kook op laag vuur tot romig zoals de consistentie van geklopt ei.
- Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Wortelpuree:
- Snij de wortel in gelijke stukken van 5 cm en kook of stoom deze beetgaar.
- Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin de wortels met de sjalot op laag vuur, breng op smaak met zout en peper.
- Laat beetje afkoelen en pureer in kleine blender of met staafmixer.
- Roer kaas, peterselie en bieslook erdoor.
- Proef en voeg naar smaak nog peper en zout toe.
Afmaken
- Rol het deeg tussen 2 met bloem bestoven vellen vetvrij bakpapier uit tot een cirkel van ongeveer 33 cm.
- Haal het bovenste vel papier eraf en druk de 8 taartvormpjes met de rand in het deeg.
- Snij met een mesje 1 cm rond de rand van vormpjes. Keer om en druk het deeg in de vormpjes.
- Prik de bodem van de vormpjes een paar keer in met een sateprikker of vork.
- Verdeel het preimengsel gelijkmatig over de vormpjes en maak eventueel met een vork cirkels in de vulling. (dat ziet er mooi uit na het bakken)
- Bak de preiquiches 20 minuten en serveer warm met een bolletje of quenelle van wortelpuree.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!