Dit recept komt uit het boek van Downtime, Deliciousness at Home van Nadine Levy Redzepi. Klinkt de naam je bekend in de oren? Dat kan kloppen want Nadine is de vrouw van René Redzepi, de bekende Deense chef-kok en mede-eigenaar van het tweesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen.
Het bijgerecht gaat zowel samen met vis als met vlees en kan daarmee dus makkelijk onderdeel uitmaken van je (kerst)diner. Afwijkend van het oorspronkelijke recept heb ik de hoeveelheid spekjes verminderd en de prei sous-vide bereid. Heb je in dat laatste ook zin in en tijd voor, dan levert je dat boterzachte en zéér smaakvolle prei op. Maar je kunt de prei natuurlijk ook gewoon koken. De hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen.
- 3 grote preien
- 100 gram spekreepjes
- 20 gram pijnboompitten
- flinke klont boter
Voor de vinaigrette:
- 1 theelepel mosterd
- citroenazijn en goede olijfolie
- zout & peper
- Snijd de onderkant van de prei af en het grootste deel van de donkergroene bovenkant.
- Was de preien goed zodat er geen zand meer tussen zit, snijd ze eventueel over de hele lengte in tweeën.
- Snijd de preien nu in gelijke delen van ongeveer 7 centimeter lang. (als je ze diagonaal snijdt dan vallen alle laagjes minder snel uit elkaar tijdens het koken en houd je mooie reepjes prei over)
- Koken: Breng in een pan water aan de kook en laat de prei voorzichtig in de pan zakken en voeg de boter toe.
- Sous-vide bereiden: Verpak de prei in vacuüm zakken, 6 stuks per zak, en voeg aan iedere zak een klontje boter en beetje zout en peper toe. Seal de zakken dicht in een vacumeerappaat. Heb je die niet verpak dan de preien in Ziploc zakken, duw de zakken onafgesloten maar met de sluiting naar boven in een pan water en zip ze dicht als alle lucht uit de zak is. Kook ze dan zachtjes zo’n 30 minuten of 1 uur op 90 graden in een stoomoven of met een sous-vide apparaat.
- Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes.
- Zet de pijnboompitjes opzij en bak in dezelfde pan (geen boter nodig) de spekjes krokant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Vinaigrette:
- Meng de mosterd met de citroenazijn tot een glad mengsel. Klop met een kleine garde de olie erdoor tot een dikke, gladde vinaigrette. Brengt op smaak met zout en peper.
Afwerken:
- Haal de prei ui het water of de vacumeerzakken en leg op een bord of schaal. Druppel de vinaigrette er overheen. Verdeel de spekreepjes en de pijnboompitjes erover en serveer direct.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!