Als het herfst is wil ik pompoen eten. En deze hartige taart van Ottolenghi is al jaren een favoriet. De relish maakt hem fris met een lekker zoetig zuurtje. De ei en room maken de taart zacht en romig en de Parmezaanse kaas geeft die heerlijke umami-smaak. Je eet makkelijk met 4 personen van deze taart maar als je met z’n 2-en bent kun je hem gerust een dag of 2 bewaren. Serveer er eventueel een groene salade bij.
- 6 plakjes hartige taartdeeg
- 1/2 flespompoen, geschild en in blokjes
- 1 theelepel mosterdzaad
- 180 gram geraspte wortel
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 50 ml sinaaasappelsap
- 30 gram boter
- 1 eidooier
- 175 ml slagroom
- 15 gram bieslook, fijngehakt
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 150 gram zachte geitenkaas
- Scheut olijfolie
- En verder nodig: ovenschaal, springvorm van ca. 24 cm
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de pompoenblokjes met wat olijfolie, peper en zout in een ovenschaal. Zet in de oven en laat in 15 minuten beetgaar worden. Haal eruit en laat afkoelen.
- Terwijl de pompoen in de oven staat verhit je een scheut olijfolie in een grote pan. Voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze opspringen.
- Doe de geraspte wortel in de pan en laat circa 10 minuten smoren. Schep regelmatig om.
- Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel zachtjes 20 tot 25 minuten pruttelen tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen.
- Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot het goed gemengd is en de slagroom wat dikker wordt. Voeg de Parmezaanse kaas, de bieslook, wat zout en lekker veel vers gemalen zwarte peper toe. Roer goed.
- Bekleed de ingevette springvorm met het hartige taartdeeg. Prik met een vork, gaatjes in de bodem.
- Verdeel de wortelrelish over de deegbodem. Schep daarna de geroosterde pompoen erop en verkruimel de zachte geitenkaas erover. Als laatste gaat het roommengsel over de taart.
- Zet de springvorm in de oven en bak de taart in circa 35-45 minuten gaar.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!