Pompoensoep is altijd goed! Rond oktober in ieder geval geen gebrek aan pompoenen van familie, collega’s en vrienden die bergen pompoenen uit hun tuinen aan het oogsten zijn! Buiten het seizoen zijn ze tegenwoordig ook verkrijgbaar maar het leukst is het toch om ze in de herfst te consumeren. Deze pompoensoep is heerlijk fris door de toevoeging van citroensap, citroenzeste en sinaasappelsap. Met veel vers gedraaide peper krijgt de soep naast het zoetje ook veel pit. Met wat gehakte walnoten (van die andere kennis met een walnotenboom/overschot) krijgt de soep een bite en een bittertje. Heerlijk!
Lekker met geroosterd bruinbrood met geitenkaas en kweeperen jam!
4 personen
- 750 gram pompoen in blokjes (met schil, goed wassen): alle soorten pompoen zijn geschikt, ik gebruikte de blauwe pompoen met de schil, waardoor de soep wat groener is geworden!
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 liter groentebouillon
- zestes van 1/2 citroen
- sap van 1/2 citroen
- sap van 1 sinaasappel
- versgemalen peper
- crème fraîche of volle yoghurt
- peterselie of koriander of blaadjes Oost-Indische kers ter garnering
- 4 gehakte walnoten
- olijfolie
staafmixer of keukenmachine
- Hak de pompoen, de ui en knoflook in stukjes.
- Bak dit rustig aan in 2 el olijfolie (10 minuten).
- Voeg daarna de bouillon toe en laat zachtjes koken zodat de pompoen zacht wordt.
- Blender het mengsel daarna fijn in de keukenmachine of met de staafmixer.
- Voeg dan het citroensap, de zestes en het sinaasappelsap toe.
- Dien op in kommetjes of in een diep bord.
- Garneer met een lepeltje crème fraîche of yoghurt, peterselie of koriander of Oost-Indische kers, wat gehakte walnoot en druppeltjes olijfolie.
- Lekker met geroosterd bruinbrood met geitenkaas en kweeperen-jam!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!