Een typisch herfstgerecht, lasagne van pompoenvellen. Vorig jaar waren ze al bij Albert Heijn te koop en gelukkig liggen ze er dit jaar weer! Je kunt natuurlijk ook zelf dunne plakken snijden van pompoen, maar dat vind ik dan weer teveel gedoe en een snijmachine heb ik niet. Dus toen ik ze zag liggen heb ik ze meteen weer gekocht en maakte deze heerlijke vegetarische, romige lasagne. Deze gaat nog vaak op tafel komen!
Voor 4 personen:
- 200 gram gorgonzola picante, in stukjes
- 450 gram ricotta
- 125 gram crème fraîche
- 3 sjalotjes, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 5 takjes verse tijm
- 450 gram diepvries tuinerwten, ontdooid
- 300 gram bladspinazie gesneden deelblokjes
- 115 gram ongezouten pecannoten, grof gehakt
- 700 gram pompoen lasagnebladen
- handje geraspte of wat plakjes kaas
- olijfolie
- En verder nodig: ovenschaal 20×30 cm, mixer, staafmixer, vergiet
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de ricotta met de handmixer met de gorgonzola en crème fraîche tot een zo glad mogelijk mengsel.
- Ris de blaadjes tijm van de takjes. (tip > zo doe je dat)
- Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot, knoflook en tijm 3 minuten op laag vuur.
- Doe de ontdooide tuinerwten in een vergiet en giet er kokend water over. Laat goed uitlekken.
- Zet de bevroren spinazie even ik kokend water en giet af in een zeef of vergiet. Laat heel goed uitlekken, druk het vocht er goed uit.
- Meng de erwten en de spinazie met de sjalotjes, knoflook en tijm. Pureer met de staafmixer. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
- Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Maak laagjes van telkens ¼ van de pompoenlasagne, ⅓ van de tuinerwten/spinazie en ⅓ ricotta.
- Bestrooi met de geraspte kaas en noten.
- Zet 60 minuten in de oven en dek na een half uur af met aluminiumfolie.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!