De Amerikaanse kookwebsites staan in deze tijd van het jaar vol met pompoenrecepten. In deze recepten wordt vaak verwezen naar “pumpkin spices” die vergelijkbaar zijn met onze speculaaskruiden. Pumkin spice heeft zelfs een wiki pagina en bevat kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment. Dit pompoenbrood, zoals de Amerikanen het noemen, bevat pompoenpuree die je makkelijk zelf kunt maken (in de VS koop je dit in blik!). Deze versie is naar Amerikaans recept ECHTER: ik heb de hoeveelheid suiker gehalveerd en de hoeveelheid boter ook iets teruggedraaid! Je mist het niet want het is een heerlijk “brood” geworden.
1 standaard cakeblik formaat (10-12 plakjes)
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 el kaneel
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl piment
- 1/2 tl nootmuskaat
- 100 gram gesmolten roomboter
- 150 gram suiker
- 250 gram gekookte pompoen (ongeveer 1/3 deel van een flespompoen)
- 3 eieren
- 80 gram Griekse yoghurt of zure room
- 1 tl vanilla extract
- Cakeblik en bakspray.
- Mixer of keukenmachine.
- Staafmixer of blender.
- Optioneel: kaneelsuiker voor de bovenkant
- Verwarm de oven op 175 graden Celsius (onder/bovenwarmte).
- Vet het cakeblik in met bakspray.
- Was de pompoen en halveer.
- Verwijder de zaden en draden.
- Snij de pompoen met schil in blokjes.
- Breng de blokjes over in een pan en zet net onder water.
- Kook de pompoenstukje in ongeveer 10-15 minuten helemaal gaar.
- Giet af en pureer met de staafmixer (of blender) tot een gladde massa.
- Weeg 250 gram af (je kunt van de rest soep maken of invriezen in 2 zakjes van 250 gram voor het volgende pompoenbrood of voor soep).
- Meng alle droge ingrediënten behalve de suiker in een kom.
- Meng de boter, suiker, pompoenpuree, yoghurt, eieren en vanille extract.
- Voeg dan langzaam alle droge ingrediënten bij de vloeibare massa en mix goed.
- Breng de massa over in het cakeblik (en besprenkel eventueel met kaneelsuiker voor een korstje).
- Bak ongeveer 50-60 minuten (totdat een houten prikker er droog uitkomt).
- Laat daarna afkoelen en stort op een rooster.
Tip: plakjes van dit brood kun je heel goed apart invriezen, ontdooien en even “oppimpen” in een warme oven!
Tip: droog de zaden om in het voorjaar je eigen pompoen te kweken!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!