Pompoenen zijn vanaf oktober in vele soorten en maten verkrijgbaar. Ze kunnen verwerkt worden in ovenschotels, curries of stoofschotels, in de soep maar ook in nagerechten! Ik kreeg het recept van deze kruimelvlaai met pompoen bij de Sligro! Het is een heel andere smaak dan ik gewend ben. In Limburg is de kruimelvlaai meestal gevuld met pudding, appel, kersen of abrikozen. Ik kan niet goed uitleggen wat ik proef als ik deze vlaai eet. Het smaakt veel minder zoet dan de fruitversies, het is een bijna hartige vulling in combinatie met het knapperige, zoete deeg. Het is heel bijzonder; soort van umami maar dan anders. Er is maar een manier om er zelf achter te komen: uitproberen die pompoen-kruimelvlaai!
Harde Wenerdeeg (voldoende voor een normale ronde vlaaivorm 30 cm doorsnede)
- 100 gram basterdsuiker
- 200 gram zachte roomboter
- ½ ei
- 1 tl geraspte citroenschil
- mespuntje zout
- 6 gram bakpoeder
- 300 gram fijne patisseriebloem (patentbloem)
Kruimeldeeg
- 200 gram fijne patisseriebloem (patentbloem)
- 150 gram koude roomboter
- 100 gram suiker
- 10 gram water
- Mespuntje zout
Pompoenvulling
- 800 gram pompoen (alle soorten zijn mogelijk; kleinere pompoenen hebben meer smaak dan grotere)
- 20 gram vanillesuiker
- 80 gram noten (gehakt): hazelnoten, walnoten of amandelen
- 80 gram honing of witte basterdsuiker
Ronde vlaaivorm 30 cm doorsnede (op de foto heb ik een lange rechthoek gebruikt (34 cmx 10 cm), dan heb je de helft van de ingrediënten nodig)
Bakspray
Harde wenerdeeg
- Meng de witte basterdsuiker, boter, ei, citroenrasp en zout.
- Meng vervolgens de bloem en bakpoeder erdoor.
- Kneed zo kort mogelijk.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten.
- Rol het deeg uit vlak voor gebruik (bloem het aanrecht).
Kruimeldeeg
- Meng de boter goed (kan ook met de keukenmachine).
- Voeg het water toe aan de suiker, meng het suikermengsel met het zout handmatig door de boter.
- Zeef nu de bloem bij het suiker-boter mengsel en maak nu wrijvende bewegingen als je mengt zodat er kruimels ontstaan.
- Laat de kruimels ook nog even koel staan tot gebruik.
Pompoen vulling
- Schil de pompoen en schaaf of rasp in dunne plakjes/stukjes (mandoline of rasp; in zeer dunne schijfjes of geraspt (ik heb de schil gewoon gebruikt; die wordt van zelf zacht in de oven).
- Meng alle ingrediënten.
Opbouw van de vlaai
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Gebruik bakspray voor de vorm.
- Rol het deeg uit en bekleed de vorm.
- Spreid de vulling uit op het deeg.
- Verdeel de kruimels over het deeg.
- Bak de vlaai goudbruin in 50-60 minuten.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!