Poké (spreek uit als pokay) is een traditioneel gerecht uit Hawaï. In een Poké bowl zit voornamelijk verse vis, gemixt met verse gezonde ingrediënten. Je kunt er naar hartenlust mee variëren. Vervang de zalm bijvoorbeeld door tonijn, garnalen of sushimisticks. Ook lekker als extra ingrediënten: sushigember, mais, rode kool en blokjes mango. De Kewpie roasted sesame Japanse dressing (AH) is er ook lekker bij.

Wil je hem snel maken? Bereid dan de rijst de avond ervoor en zet de zalm en komkommer alvast in de marinade. Op de dag zelf heb je je poké bowl dan in een handomdraai gemaakt.

Voor 2 personen:

  • 200 gr sushi of basmatirijst
  • 200 gr verse zalm in blokjes
  • 1 avocado in plakjes of blokjes
  • wat geraspte wortel
  • 1/3 komkommer in reepjes
  • 1 bakje zeewiersalade (wakame)
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • Edamame (sojaboontjes)
  • 100 ml rijstazijn
  • 1 teentje knoflook
  • stukje verse gember
  • 2 el sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 1 el balsamico-azijn
  • sap van ½ citroen
  • geroosterde groene en/of zwarte sesamzaadjes

Voorbereiden:

  • Kook de sushi- of basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer 60 ml van de rijstazijn door de rijst als deze nog warm is. Laat de rijst in 1 uur afkoelen in een grote platte schaal.
  • Rasp de gember en knoflook en hak 1 lente-uitje zeer fijn.
  • Meng dit met de sojasaus, sesamolie en balsamicoazijn.
  • Schenk over de blokjes zalm in een schaal en laat, afgedekt in de koelkast, een uurtje marineren.
  • Marineer de reepjes komkommer in dezelfde tijd in een schaal met de resterende 40 ml rijstazijn. Schep daarna in een vergiet en laat uitlekken.

Afmaken:

  • Vul de kommen met de rijst. Verdeel de blokjes zalm, avocado, komkommer, wortel, sojabonen, zeewiersalade en resterende lente-uitjes over de rijst.
  • Meng het sap van een ½ citroen met de marinade die is overgebleven in de schaal van de zalm. Voeg eventueel naar smaak nog wat sojasaus en sesamolie toe. Klop tot een dressing en schenk daarna over de kommetjes.
  • Strooi er nog wat sesamzaad over en serveer.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!