Zeg je winter dan zeg je stamppot. Voor mij is zuurkool dan de favoriet. Liefst eet ik hem lekker pittig zoals in dit recept met flink wat sambal erdoorheen. Als variant hierop is het om lekker om wat gebakken stukjes chorizo door de stamppot te mengen. Serveer er naar eigen keuze nog een rookworst of pittige gehaktballen bij.
Voor 2-3 personen:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram zuurkool
- 2 grote uien, gesnipperd
- handje gele rozijnen
- 250 gram spekjes
- 1 flinke eetlepel sambal (wat meer of minder naar eigen smaak)
- 1 flinke eetlepel roomboter
- Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Doe in een ruime pan met water en zout en doe de zuurkool daar bovenop. Kook voor 20-25 minuten of tot de aardappelen gaar zijn.
- Bak in een koekenpan de uien in een beetje olie en bak de sambal er doorheen.
- Bak in een andere koekenpan de spekjes uit. (geen boter of olie nodig
- Giet de aardappels en zuurkool af en doe terug in de pan. Stoom even droog.
- Gebruik dan een pureestamper om er een stamppot van te maken. Voeg de roomboter toe en als je wilt een scheutje melk om hem nog wat smeuïger te maken.
- Meng dan de spekjes, uien en rozijnen door de zuurkoolstamppot heen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!