Falafel wordt gemaakt van kikkererwten en is een Arabisch gerecht. Het wordt meestal gegeten in een pitabroodje met sla, tomaat, rauwkost en knoflooksaus of tahin saus. De oorsprong van falafel ligt mogelijk in Egypte en het werd gebruikt als vleesvervanger. Varianten zijn falafels gemaakt van alleen tuinbonen of een mengsel van tuin- en kikkererwten. Voor de falafel van kikkererwten geldt dat je deze echt moet maken van gedroogde en daarna geweekte kikkererwten en niet met behulp van erwten uit blik! Mijn recept is een mengsel van twee recepten uit een kookboekje wat ik kocht in Dubai (Falafel Forever) en het prachtige Israëlische  kookboek The Palomar. Op advies van dit laatste kookboek heb ik twee versies gemaakt (met en zonder garnaaltjes). Pita broodjes met falafel zijn heerlijk met een feta-salade en een kopje verse muntthee!

24 -28 kleine falafels (voor 4 personen)

Falafel

  • 180 gram gedroogde kikkererwten (AH, Jumbo, toko of Turkse winkel)
  • 1 fijngehakte ui (middelgroot)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 2 tl koriander(poeder)
  • 2 tl komijn gemalen
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl zout
  • Voor de binding: 3-4 el tarwebloem (maar als je glutenvrije falafel wilt maken is dat niet handig) of kikkererwtenmeel (ook te koop bij supermarkten)
  • Optioneel/variatie: voeg een flinke hand vers, gehakte koriander toe en/of ; 4 el gehakte garnaaltjes , vis of krabvlees.
  • Olie om in te bakken (flinke laag in een pannetje met dikke bodem) of frituurpan

Sausjes

  • Kant en klare knoflooksaus (of maak zelf een lekkere dikke Griekse knoflook yoghurt door 2 tenen knoflook uit te persen in een klein bakje 10 % Griekse yoghurt; breng op smaak met peper, zout). Vers gehakte munt en een kneepje citroensap maakt het nog lekkerder!
  • Shoarmasaus (Ylidriz, rode pittige saus).

Rauwkost naar keuze

  • Ijsbergsla fijngesneden
  • Geraspte wortel
  • Fijngesneden bosui
  • Plakjes tomaat
  • Plakjes komkommer
  • Rode uien ringen (zeer fijngesneden)

 Brood

  • 8 pita broodjes

Over pitabroodjes kunnen we lang praten. De broodjes uit de supermarkt zijn eigenlijk niet zo lekker. De allerbeste pitabroodjes worden gemaakt door Nina’s Bakery. Hier lees je meer over deze  pita broodjes!

Wil je ze zelf maken? Klik dan hier!

 

  • Week de kikkererwten 24 uur in koud water (indien mogelijk, ververs het water halverwege)
  • Laat 5 minuten zeer goed uitlekken in een vergiet
  • Je hebt een goede blender nodig om de kikkererwten te vermaken tot “grof zand” en je kunt het beste in 2-3 porties werken.
  • Als alle kikkererwten gemalen zijn: breng over in een grote kom.
  • Hak dan de verse kruiden, knoflook en ui fijn in dezelfde blender (eventueel ook de garnalen, vis, krab); je kunt ook de helft maken zonder vis en de helft met vis.
  • Meng vervolgens alles (ook de droge kruiden, zout) door het kikkererwten mengsel.
  • Voel dan aan de consistentie en voeg tarwemeel of kikkererwten meel toe (per el) en meng met je handen.
  • Je moet goede bolletjes kunnen vormen die niet te nat of te droog zijn en die niet uit elkaar vallen.
  • Laat het mengsel eerst nog een uurtje (of langer) rusten in de koelkast onder plasticfolie.
  • Rol daarna 24-28 balletjes of kleine schijfjes.
  • Bak de falafel in een laag (2 cm) van de hete olie of frituurpan gedurende 4 minuten goudbruin.
  • Snij alle groente fijn in plakjes, reepjes of schijfjes.
  • Verwarm de pitabroodjes in de oven of in het tostiapparaat volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Vul de broodjes met de rauwe groente, 3-4 falafels en garneer met knoflooksaus en shoarma saus naar keuze.
  • Garneer eventueel nog met wat gehakte peterselie en/of koriander.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email