Pincho’s (pinxtos) zijn in de regel broodtapas. Heerlijke combinaties van ingrediënten die worden geserveerd op een vers stukje stokbrood. Oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Spanje.

Deze pincho’s zijn samengesteld uit een puree van gepofte aubergine, een salsa van tomaat en gegarneerd met een gerookt sprotje uit blik. Sprot is familie van de haring en wordt ook wel Noorse sardien genoemd. Je kunt het vervangen door een stukje sardien, een ansjovis of wat tonijn.

Ook heel leuk in combinatie met andere tapas zoals patatas bravas, gehaktballetjes in cognacsaus, gevulde tomaten met avocado,  inktvis in sherrysaus  en artisjokkenbodems met pittige vulling.

Mijn favoriete pinxtos/tapas restaurantje ligt in een zijstraatje, direct aan de boulevard, in Marbella; La Taberna del Pinxto. Zorg dan wel dat je die dag niet teveel eet want je kunt hier onmogelijk kiezen! Een enorm assortiment aan de lekkerste verse, warme en koude pinxtos.  http://www.latabernadelpintxo-marbella.com/

Voldoende voor ongeveer 20 stukjes stokbrood

  • 1 blikje sprot filet of sardines of ansjovis
  • 3 tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • ½ bos peterselie
  • ½ bos bieslook
  • 1 stokbrood
  • 1 grote aubergine
  • Olijfolie extra vierge
  • Peper en zout naar smaak

Indien je belegde broodjes over hebt kun je ze de volgende dag ook in de oven gratineren met wat geraspte kaas (ook heel lekker…).

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Pof de aubergine (ongeveer 45 minuten) op een stuk ovenpapier (hij moet van binnen zacht zijn)
  • Maak ondertussen de salsa: snij de tomaat, de peterselie en de knoflook zeer fijn en meng met een scheutje olijfolie; breng op smaak met peper en zout. 
  • Laat de sprotjes (of andere vis) uit blik goed uitlekken.
  • Haal vervolgens de aubergine uit de oven en haal het vruchtvlees eruit, laat het goed uitlekken in een zeef (druk het vocht er uit met een de bolle kant van een lepel). 
  • Vervolgens pureer je het met de staafmixer of met een vork (scheutje olijfolie) zodat het een pasta wordt.
  • Snij het verse stokbrood in plakjes en beleg met de puree, de salsa en het sprotje.
  • Eet zo snel mogelijk op want anders wordt het stokbrood zacht.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email