Dit soepje is heerlijk bij de lunch, maar kan ook, goed gevuld, als een avondmaaltijd gegeten worden. Het is de klassieke, geurige zeer beroemde Vietnamese noedelsoep oftewel Pho.
Vietnamezen eten de hele dag soep en beginnen er al mee bij het ontbijt. In Hanoi wordt overal op straat gekookt; elk hoekje wordt gebruikt en de geur van de soep is overal.
Voor 4 personen:
Bouillon
- 500 gram runder soepvlees of runderschenkel
- 2 uien
- 3 el vissaus (proef goed voordat je er meer bij doet!)
- 40 gram verse gember
- 2 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
- 4 steranijs
- 1 grote kaneelstok
- Koriander steeltjes (6) voor de liefhebbers
- 1 el suiker
- 3 tl zout
- 2,5 liter water
Vulling van de soep
- 300 gram biefstuk
- 250 gram rijstnoedels
- 1 ui
- 4 bosuien
- halve paksoi
- 100 gram taugé
- halve limoen
- verse korianderblaadjes (voor de liefhebbers)
- verse Thaise basilicum (als je er aan kunt komen bij de toko)
- rode peper (vers geschaafd)
Bouillon
- Breng het water aan de kook.
- Voeg het rundvlees toe en kruid met 1 tl zout.
- Snipper de uien en rasp de gember; voeg toe aan de bouillon.
- Voeg dan de andere kruiden toe en laat zacht pruttelen gedurende 2 uur.
- Zeef de bouillon en breng goed op smaak met vissaus en suiker.
Vulling
- Laat de gedroogde rijstnoedels eerst 15 minuten weken in lauw water.
- Snij de ui, de bosuien, paksoi zeer fijn (ringen, reepjes).
- Snij de limoen en de rode peper in fijne plakjes.
- Snij de biefstuk in zeer dunne plakjes.
- Kook de noedels na het weken gaar en giet af.
- Neem vier grote kommen.
- Leg de biefreepjes, de noedels en de groente in een diepe kom.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Giet de kokende bouillon op de groente, noedels en vlees zodat het vlees gaart.
- Garneer naar smaak met peper, koriander en limoen.
- Soep moet heet gegeten worden: dien meteen op.
Dit recept is gebaseerd op het kookboek van Truong Thi Quyen getiteld ‘Uit liefde voor Vietnam’.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!