Perentaartjes zijn natuurlijk heerlijk in de herfst. Maar door het jaar heen smaken ze ook heerlijk! Zelf vind ik het ze het lekkerste als ze nog een beetje lauwwarm zijn. De noten in de taartjes zorgen voor een extra bite. Serveer ze ook eens als nagerecht. Of voor de liefhebbers met een bolletje ijs of wat slagroom.
Voor zes mini taartjes of 1 grote taart:
- 2 redelijk harde peren, in kleine blokjes gehakt
- 100 gram blanke rozijnen
- 80 gram hazelnoten of walnoten grof gehakt
- 3 eetlepels appel- of perenstroop
- half zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- flinke snuf chinees 5-kruidenpoeder
- 7 plakjes roomboter bladerdeeg uit de diepvries, ontdooid
- spray of boter om de taartvormpjes of springvorm mee in te vetten
En verder nodig: 6 mini taartvormpjes of een grote springvorm van ongeveer 24 centimeter doorsnee.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 190 graden.
- Spray of vet de taartvormpjes in met de boter.
- Meng in een kom de perenblokjes, rozijnen, hazelnoten of walnoten, vanillesuiker, basterdsuiker, chinees 5-kruidenpoeder en stroop.
- Voor de mini taartvormpjes: duw het vierkante deeg in de vormpjes en snijd bij de rand af. Bewaar de overgebleven stukjes bladerdeeg.
- Voor de springvorm: bekleed de vorm met de bladerdeegplakjes, maar houd wat bladerdeeg over voor wat reepjes over de taart.
- Vul je vormpjes of grote vorm met het perenmengsel.
- Voor de mini taartvormpjes: snijd van het overgebleven deeg reepjes en leg ze kruislings op ieder taartvormpje.
- Voor de springvorm: maak repen van het overgebleven deeg en leg dit kruislings over de taart.
- Zet je taart(jes) voor twintig minuten in de oven. Check ze dan even. Vind je ze nog niet mooi bruin of voelt de bodem nog niet goed gaar, zet dan voor 5 minuten terug en check opnieuw.
- Heb je veel geduld en wil je graag een knapperige bodem, dan kun je de vormpjes met het deeg ook even blind voorbakken. Leg dan bakpapier in de vormpjes en vul met (bak)bonen of bakknikkers. Bak de taart(jes) dan 10 minuutjes voor. Vul ze daarna met het mengsel, bekleed met de reepjes en bak de taartjes af. En natuurlijk kun je de peren ook vervangen door appels!
Dit is een bewerkt recept van Chickslovefood.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!