Patatas bravas; een Spaanse tapa. Ongelijkmatig gesneden stukjes gebakken of gefrituurde aardappel in een pittige tomatensaus. Het is de meest bekende tapa die er is. Oorspronkelijk afkomstig uit Madrid maar overal in Spanje op de kaart. Ze worden soms ook met tomatensaus en aioli (verse knoflooksaus) geserveerd. De aanduiding “bravas” staat voor de pittigheid van de saus!
Heel eenvoudig te bereiden en hierdoor een snel hapje voor bij de borrel of als onderdeel van een tapas buffetje met:
gehaktballetjes in cognacsaus, gevulde tomaten met avocado, pincho’s met sprot en salsa, inktvis in sherrysaus en artisjokkenbodems met pittige vulling.
Voor 4 personen (4 tapas schaaltjes 12 cm doorsnede):
- 4 aardappelen (middelgroot tot groot)
- 4 el olijfolie
- ½ rode peper
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten
- 8 el witte wijn
- 2 el peterselie
- Was de aardappels en snij ze in stukken (hoeft niet gelijkmatig).
- Dep heel goed droog met een schone theedoek of keukenpapier.
- Bak ze gaar en goudbruin in de 3 el olijfolie (dit duurt even; heb je haast dan kun je de aardappelblokjes enkele minuten koken, afgieten en goed drogen voordat je gaat bakken)
- Hak de peper en de uien fijn; bak apart in de resterende olie.
- Voeg de knoflook toe, de tomaten en de witte wijn.
- Laat inkoken tot een dikke saus.
- Roer de aardappelen door de saus en bestrooi met peterselie.
- Je kunt dit warm eten maar ook lauw/op kamertemperatuur (ik vind warm het lekkerst).
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!