Een heerlijk soepje met een zoetje van appel en kruidige specerijen. De gerookte amandelen geven de soep een knapperige bite. Gebaseerd op Yvette’s Home Sweet Home XMAS. Omdat mijn huisgenoten niet van selderij houden heb ik de selderij in het recept vervangen door peterselie. Ik had geen walnotenolie en heb ik een goede olijfolie gebruikt. Ook heb ik een scheutje slagroom gebruikt om de soep wat romiger te maken en de kruiden wat aangepast voor extra pit. De soep, de olie en de gehakte amandelen kun je makkelijk 1 of 2 dagen van tevoren maken. Ideaal voorgerechtje bij een groot (kerst)diner.

Voor 8 personen:

  • Olijfolie
  • 10 verse peterselie stengels (gebruik blaadjes en stengels)
  • 16 gerookte amandelen (te koop bij AH)
  • 4 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 3 aardappelen, geschild en in blokjes
  • 2 gesnipperde witte uien
  • 4 tenen gehakte knoflook
  • 3 tl kerrie
  • 2 tl korianderpoeder (of zelf gemalen korianderzaad)
  • 1 tl komijn poeder (of zelf gemalen komijnzaad)
  • 2 vingerkootjes verse gember (of 1 tl gemberpoeder)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 grote friszure appel (granny of goudrenet) geschild en in blokjes
  • Sap van een ½ citroen
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • Neem 50 ml olie en pureer de peterselie in de olie fijn met de staafmixer.
  • Voeg wat versgemalen peper toe.
  • Zet weg (op kamertemperatuur).
  • Hak de amandelen grof en zet weg.
  • Verhit 2 el olijfolie en bak de pastinaak, aardappel, ui ongeveer 8 minuten.
  • Voeg dan de knoflook toe en de specerijen en bak een minuutje mee.
  • Blus af met de bouillon en voeg de appel toe.
  • Laat 20 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Pureer dan de soep tot een gladde crème; indien te dik: voeg nog wat water toe.
  • Bewaar in de koeling tot gebruik.

Afwerking

  • Warme de soep op.
  • Maak op smaak met versgemalen peper, zout en citroensap.
  • Giet er een scheut (100 ml) slagroom in.
  • Verdeel over 8 kommen of diepe borden.
  • Garneer met de peterselieolie en de gehakte amandelen.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!