Deze pasta aten wij enkele weken geleden als lunchgerechtje bij Montali.

 

Het was zo eenvoudig en zo goddelijk lekker dat ik mij direct voornam om hem zelf te maken bij thuiskomst. Omdat er zo weinig ingrediënten in zitten is het van groot belang om te kiezen voor goede ingrediënten: een goede pasta, extra vierge olijfolie, lekkere zwarte olijven, goede rijpe, tomaten. De ansjovis hoort er zeker in, de smaak van vis verdwijnt grotendeels in dit gerecht en zorgt vooral de zogenaamde Umani smaak. Voor de ansjovis haters: je kunt het ook weglaten, je moet de saus dan om smaak maken met wat zout. Tja en dan de naam…Pasta Puttanesca verwijst naar vrouwen van lichte zeden en schijnt z’n oorsprong te hebben in de hoerenbuurten van Rome. Met welk doel? Dat is onbekend…maar uiteindelijk heeft iedereen behoefte aan lekker eten.

 

Voor 4 personen

  • 300-400 gram goede pasta (ik heb gekozen voor de maccheroni no 122 van De Cecco, bij supermarkten verkrijgbaar.
  • 750 gram rijpe tomaten (vlees- of roma tomaat, optioneel gepelde tomaten bv. van Mutti).
  • 2-3 gedroogde rode pepertje of een verse rode peper, fijn verkruimeld of gehakt.
  • 6 ansjovisfilets (dus dan geen zout nodig).
  • 1-2 handjes Zwarte (kalamata) olijven (zonder pit, gehakt); afhankelijk van je liefde voor olijven.
  • Goede olijfolie.
  • 1 fijngesnipperde grote ui.
  • 2 tenen knoflook, geperst.
  • 1 handje vol kappertjes.
  • Handje vol verse majoraan of oregano gehakt (alternatief gedroogd).
  • Handje vol peterselie gehakt (gedroogd is geen alternatief…).
  • Versgemalen peper.
  • Eventueel geraspte parmezaans kaas of rucula om te garneren.
  • Verwarm de olijfolie en bak de gesnipperde ui tot gaar, zacht en gekarameliseerd.
  • Voeg dan de knoflook, pepertje en ansjovis toe (ansjovis smelt weg).
  • Voeg dan de tomaten toe en de majoraan/oregano (verse tomaten bij voorkeur pellen door een kruisje te snijden en ze even onder te dompelen in gekookte water en het vel te verwijderen).
  • Laat dan minimaal 30 minuten pruttelen.
  • Voeg dan de kappertjes, peterselie en gehakte olijven toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
  • Breng op smaak met vers gemalen peper.
  • Zet eventueel weg (koel) en warm op voor gebruik.
  • Kook de pasta “el dente” volgens de verpakking.
  • Meng de pasta met de saus; bestrooi eventueel met een beetje Parmezaanse kaas en/of wat rucula.
  • Direct opeten!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!