Heb jij zin in eenvoudige Siciliaans gerecht? Een Arabisch-Italiaanse combinatie van rozijnen, saffraan, vis en pasta? Maak dan ‘pasta con le sarde’. In plaats van kaas wordt broodkruim gebruikt. Bij gebrek aan verse vis wordt het gerecht ook door de Sicilianen probleemloos aangepast en bereid zonder sardines! Dan heeft dit gerecht een venkelsmaak. In Sicilië groeit de wilde venkel gewoon in de berm, helaas moeten wij venkelzaadjes gebruiken.

Probeer voor dit recept dikkere, holle spaghetti te kopen: bucatini. Gewoon bij AH verkrijgbaar!

Voor 4 personen:

  • 200-300 gram pasta (bijvoorbeeld bucatini, maar elke pasta is mogelijk)
  • 6 ansjovisfilets uit blik (op olie)
  • 100 gram broodkruim (bij voorkeur zelf gedroogd oud brood, fijngemalen)
  • Extra vergine olijfolie (2x 50 ml)
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 50 ml witte wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 8 sardinefilets (vers of uit de diepvries)
  • 30 gram sultanarozijnen
  • 30 + 10 gram pijnboompitten
  • Snuf (20 draadjes) saffraan
  • 1 tl venkelzaad geweekt in weinig water
  • Versgemalen peper & zeezout
  • Laat de ansjovis in olie uitlekken en snij in kleine stukjes.
  • Rooster het broodkruim in een droge koekenpan goudbruin. (blijf erbij!)
  • Verhit 50 ml olijfolie en bak de gesnipperde ui glazig.
  • Voeg de ansjovis toe en laat smelten.
  • Giet de wijn erbij en laat inkoken.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en zoveel water totdat er een ‘dikke saus’ ontstaat.
  • Roer dan de sardines, sultana’s, 30 gram pijnboompitten, saffraan en venkelzaadjes erdoorheen.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe, laat de saus op laag vuur pruttelen.
  • Kook de pasta beetgaar, giet af en bewaar een beetje kookvocht.
  • Roer dan de saus door de pasta.
  • Voeg de resterende olijfolie toe en eventueel een beetje kookvocht.
  • Garneer met het broodkruim en de resterende pijnboompitten.

Gebaseerd op Giorgio Locatelli’s Made in Sicily

    Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

    Eet smakelijk!