Cavolo nero (of palmkool) is familie van de boerenkool, maar nét iets donkerder en het blad is steviger en knapperiger. Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboompje van de stengel af groeien. De smaak lijkt veel op die van boerenkool en gaat in de richting van de spinazie en met een licht bittertje. Je kunt cavolo nero koken, stoven, stomen of roerbakken. Palmkool is vandaag de dag gewoon bij Albert Heijn verkrijgbaar. Kun je het onverhoopt niet krijgen dan kun je in dit recept ook boerenkool gebruiken. Dit recept komt uit ‘Mari plukt de dag’ van Mari Maris. Een heerlijk, dik kook- en leesboek van 847 (!) pagina’s.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 400 g kleine, beetje holle pasta bijv. orecchiette
  • 120 g amandelmeel
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 takjes salie, gerist en gehakt
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 citroen, geperst
  • 1 flinke bos cavolo nero, fijngesneden (ook te koop in zak bij AH)
  • stuk Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper, zout

    Bereiding en afwerking

    • Breng een ruime pan water aan de kook, voeg zout en pasta toe en roer om.
    • Rooster ondertussen het amandelmeel in een droog steelpannetje. Blijf roeren want het verbrandt anders snel.
    • Voeg na een minuut of twee, als het amandelmeel begint te kleuren, de crème fraiche, de salie en de helft van de knoflook toe.
    • Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat een paar minuten zachtjes koken.
    • Als de saus te dik wordt, meng er dan wat water of room door.
    • Breng op smaak met flink wat citroensap (bewaar wat dus gebruik niet alles) en peper en zout. Zet de saus op een laag pitje tot de pasta klaar is.
    • Als de pasta gaar is giet je deze ondertussen af.
    • Verwarm om hoog vuur een grote koekenpan of wok met een scheut olijfolie.
    • Voeg de cavolo nero en de rest van de knoflook toe. Schud na 1 minuut de pan om, besprenkel met de rest van het citroensap en laat nog even op het vuur staan.
    • Voeg dan de pasta toe en flink wat peper en zout naar smaak.
    • Roer de saus er doorheen zoals ik deed of serveer deze apart.
    • Verdeel de pasta over de borden en rasp er flink wat Parmezaanse kaas over.

    Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

    Eet smakelijk!

    Print Friendly, PDF & Email