Paprikarisotto (met name de groene paprika) levert een bijzondere smaak combinatie met dit blonde, hoog alcohol percentage bier. De Leffe Rituel 9° wordt in Leuven gebrouwen en is een sterk blond abdijbier van hoge gisting. In brouwerstermen heet het dat het een ,,heldere, diepe goudkleur en een krachtige, volle smaak met sterk fruitig en kruidig aroma” heeft. Samen met de geitenkaas en het bittertje van de gemalen koffie een verrassende geheel! Leffe blond is te koop in grote flessen, wil je meer weten over Leffe? Klik dan hier.
Voor 4 personen:
- 1 groene paprika
- 1/2 gele paprika
- 1/2 rode paprika
- 1/2 courgette
- 600-800 ml bouillon (groente of kip)
- 100 gram zachte geitenkaas
- 1 ui of sjalot
- 1 teen knoflook
- 300 gram risottorijst
- 100 ml witte wijn
- 2 eetlepels mascarpone
- 100 gram geraspte parmezaan
- 1 tl gemalen sterke koffie
- cress ter garnering
- peper en zout
- olijfolie
- Drink er bij: Leffe Blond Rituel 9%
- Verwarm de oven op 220 graden Celsius of grillfunctie en leg de groene paprika in de oven totdat deze zwartgeblakerd is.
- Stop de paprika ongeveer 5 minuten in een plastic zak en verwijder daar na het vel en de zaadlijsten.
- Pureer de paprika met de geitenkaas, 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zorg voor een gladde puree. Bewaar op kamertemperatuur.
- Snij de overige paprika’s in in lange fijne reepjes en doet dit ook voor de courgette.
- Fruit de gesnipperde ui en knoflook in de olijfolie, voeg de rijst toe en laat glazig worden. Blus met de witte wijn.
- Voeg 250 ml van de bouillon toe als de witte wijn helemaal verdampt is. Laat inkoken en voeg het de volgende 250 ml toe; en vervolgens weer totdat het vocht verdampt is en de rijst bijna gaar is. Voor risotto geldt dat je moet proeven en soms moet er iets meer vocht bij.
- Voeg dan de mascarpone, parmezaan en voeg de paprikareepjes en courgette toe.
- Dek af met een deksel en laat nog 10 minuten rusten.
- Bereid de borden voor met een mooie veeg groene paprikacreme (gebruik achterkant van een lepel) en roer de risotto om en leg de risotto op de crème.
- Strooi de gemalen koffie (mespuntje per bord) over de risotto.
- Garneer met cress en dien op met een glas Leffe 9%.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!