Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat ik overal panna cotta van probeer te maken. En ja, in april is het dan tijd voor panna cotta van asperges! Niet moeilijk, echt niet, en zeker weten dat jij fans hebt aan tafel. En bovendien weer zo’n gerechtje dat makkelijk is voor te bereiden (kan ook dag van tevoren), en ook in wat grotere hoeveelheden te maken is bijvoorbeeld voor op een buffet. Serveer hem dan in kleine glaasjes als amuse.
Voor 6 personen als voorgerecht:
- 400 gram geschilde asperges
- 200 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 10 ml honing
- 5 gram mosterd
- wat citroensap
- 1 el kappertjes, fijngesneden
- paar kleine augurkjes, fijngesneden
- wat kervel of platte peterselie, fijngehakt
- sushi-azijn en goede olijfolie
- 1 ei, hardgekookt
- 3 blaadjes gelatine
- peper, zout
En verder nodig: blender of staafmixer
- Snijd de asperges in vier of vijf stukjes. Houd de stukjes met de kopjes apart.
- Gaar de stukjes met de kopjes in een apart pannetje met water. (Ongeveer 10 minuten, net tegen de kook aan.)
- Giet de aspergestukjes met de kopjes af en koel ze in (ijs)koud water. Giet af en dep droog.
- Maar een marinade van de olijfolie, de sushi-azijn, de kappertjes, augurkjes en kervel of peterselie. Leg de aspergestukjes met de kopjes hierin en schep even om.
- Gaar de overige aspergestukjes in de melk en de slagroom. (Ongeveer 14 minuten, net tegen de kook aan.)
- Als de stukjes bijna gaar zijn week je de gelatineblaadjes alvast in een kom met koud water.
- Doe de aspergestukjes met de melk en de room over in een blender of gebruik een staafmixer. Voeg de honing, de mosterd en een beetje citroensap toe en mix het geheel fijn. Breng op smaak met zout en (witte) peper. Proef of je nog iets toe moet voegen en doe het mengsel terug in de pan. (van vuur af)
- Knijp de gelatine uit en roer door het warme mengsel. Roer goed door en laat even afkoelen.
- Giet nu in glaasjes of schaaltjes en laat een paar uur in de koelkast op laten stijven. Haal voor serveren uit de koelkast, op kamertemperatuur is de smaak beter.
- Garneer met de gemarineerde aspergekopjes, eiwit en eigeel.
Als je het eiwit en eigeel van het hardgekookte ei scheidt, kun je het met een bolle kant van een lepel door een zeeg drukken. Je krijgt dan hele fijne korrels eiwit en eigeel en ziet er meteen heel mooi uit.
Als je een stoomoven hebt, kun je ook eerst de hele asperges gaar stomen en daarna de stukjes met de kopjes eraf snijden. Verwarm dan de melk en de room, doe de overige aspergestukjes daarin en ga verder volgens het recept hierboven te werk.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!