Sicilië: prachtige blauwe zee, dorpjes met de namen San Vito lo Capo of Castellammare di Golfo. Het eten is sober, puur en smaakvol. Rond de siësta zijn de dorpjes uitgestorven maar daarna begint het eetfestijn!
Panelle is allereenvoudigst straatvoedsel uit Palermo en is makkelijk te maken. Je brengt er iedereen mee in verwarring! Het is eenvoudig en knapperig en je ziet je tafelgenoten denken: het is geen aardappel maar wat is het dan wel? Voor mijn inspiratie gebruikte ik het kookboek van Giorgio Locatelli: Made in Sicily. Het brengt mij terug naar Sicilië.
Amuse voor 4 personen:
- 125 gram kikkererwtenmeel (te koop bij de meeste supermarkten)
- 250 ml water
- Mespuntje zout
- Beetje olijfolie
- Plantaardige olie om te bakken
- Peterselie, fijngesneden (handjevol)
- Zeezout; versgemalen peper
- Eventueel: Knoflook- of citroenmayonaise
- Giet 250 ml water in de pan.
- Voeg het meel langzaam toe (“in een straal”).
- Roer zeer goed (dit vergt kracht; je kunt het ook in de keukenmachine mixen, geen klontjes)
- Indien het roeren te moeizaam gaat kun je 10-50 ml extra water toevoegen.
- Voeg het zout toe en kook de pap op laag vuur, enkele minuten, totdat deze gaar is (roeren en erbij blijven); de pap laat los van de pan.
- Smeer een vlakke schaal in met olijfolie.
- Stort de pap op de schaal en smeer uit met een spatel tot 3 mm dikke laag.
- Laat afkoelen (kan ook de dag van tevoren).
- Snijd daarna in vierkantjes, rechthoekjes of driehoekjes.
- Frituur deze vierkantjes in een laag olie (1-2 minuten) en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi ze met peterselie en wat versgemalen peper, zeezout.
- Serveer gloeiendheet, eventueel met een kloddertje mayonaise.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!