Paella komt oorspronkelijk uit Valencia en wordt bij feestelijke gelegenheden op open vuur bereid. De naam paella is afkomstig van de pan waarin het bereid wordt (patella). Anderen beweren dat de naam afkomstig is van een Arabisch woord dat “ restjes” betekent. De Arabieren brachten de rijst naar Valencia en de Romeinen zorgden er voor dat de rijst kon groeien (irrigatie). Het verwerken van “restjes” groente en vlees in een rijstgerecht is afkomstig van de Moren. Elke Spaanse familie heeft zijn eigen paella recept.
TIP: ben je in Spanje; koop dan een aantal doosjes met paella kruiden (zie foto, ze bevatten ook saffraan); deze zijn heel handig! In sommige Nederlandse supermarkten kun je ook kant en klare paella kruiden kopen.
4 personen
- 300 gram rondkorrelige rijst (paella rijst of risotto rijst, arborio)
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 100 g chorizo
- 4 kippenpoten of 250 gram kippendijvlees/kipfilet
- 150 gram diepvriesdoperwten
- 1 blik gepelde tomaten (of 4 verse tomaten in blokjes)
- Ongeveer 1 liter kippenbouillon (of groente)
- 1 plukje saffraan
- 1 tl zoet paprikapoeder
- Versgemalen peper
- 1 bakje zeevruchten mix (200 gram) OF verse mosselen (4 per persoon)
- 1 bakje grote garnalen (of 12 grote diepvriesgamba’s)
- ½ citroen: sap
- ½ citroen in 4 partjes gesneden
- Olijfolie om te bakken
Pan met dikke bodem
- Indien je kippenpoten gebruikt: bak ze even apart tot ze bijna gaar zijn (aparte pan).
- Indien je kipfilet of kippendijvlees gebruik hoeft dit niet: snij het vlees in stukken en braad het vlees aan in olijfolie.
- Voeg dan de gesnipperde uien, gesneden chorizo en rode paprika toe en bak alles gedurende 3 minuten op hoog vuur (goed roeren).
- Indien je kippenpoten gebruikt kun je de voorgegaarde kip hier toevoegen.
- Voeg het blik gepelde tomaten toe; de saffraan, paprikapoeder, het citroensap en het laurierblad.
- Voeg de ongekookte rijst en toe en bak dit op laag vuur even mee.
- Voeg dan 750 ml van de bouillon toe en meng alles goed door elkaar.
- Laat het onafgedekt heel langzaam pruttelen (de rijst neemt het vocht op en het mengsel zal langzaam “droog” worden).
- Voeg na 20 minuten de doperwten, gamba’s en zeevruchtenmix toe (of de mosselen)
- Roer af en toe voorzichtig, zodat het niet aanbakt, maar maak de rijst niet kapot.
- Dit alles duurt ongeveer 30-40 minuten. Proef af en toe even.
- Indien de rijst nog niet gaar is en de paella wel al droog: voeg wat extra bouillon toe.
- Je kunt de pan gedurende de laatste 10 minuten in een oven zetten, indien je een ovenvast pan hebt (180 graden Celsius); hoeft niet.
- Paella hoort onder in de pan “aangekoekte” rijst te hebben; dat is heerlijk om uit de pan te schrapen!
- Serveer met partjes citroen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!