Risoniotto? Is dat wel goed geschreven? Ja hoor. Riso, ook wel orzo genoemd, is kleine pasta in de vorm van een rijstkorrel. Je kunt het kopen bij de goed gesorteerde supermarkt maar ook bij Turkse winkeltjes. Riso is geschikt om snel iets lekkers op tafel te toveren. Dit gerecht is een zgn. snelle ‘risotto’. Het recept komt uit het fijne kookboek ‘Veg’ van Hugh Fearnley-Whittingstall. Een boek met groenten in de hoofdrol. De hoeveelheden zijn voldoende als hoofdgerecht voor twee personen. Serveer je het als bij- of tussengerecht in een diner dan kun je er met meer personen van eten.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- klontje boter
- 500 gram paddenstoelen, schoongemaakt, in plakjes
- 150 gram riso- of orzo-pasta
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- paar takjes tijm, alleen de blaadjes
- ongeveer 75 ml droge witte wijn
- ongeveer 50 ml slagroom of crème fraîche
- 1 theelepel balsamicoazijn
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- flinke handvol bladpeterselie, gesneden, voor eroverheen
Bereiding en afwerking
- Zet een pan met gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kunt koken terwijl je de saus klaarmaakt.
- Verhit 1 eetlepel van de olie en de helft van de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de helft van de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur , goed roerend, tot alle vloeistof is verdampt en de paddenstoelen beginnen te karamelliseren.
- Schep op een bord en herhaal met de rest van de olie, boter en paddenstoelen. (Door ze in 2 delen te bakken voorkom je dat de pan te vol is en dat de paddenstoelen koken in plaats van bakken.)
- Als het tweede deel van de paddenstoelen bijna gaar is, voeg je de pasta toe aan de pan kokend water. Kook de pasta in 15 minuten al dente. (beetgaar)
- Doe het eerste deel van de paddenstoelen terug in de koekenpan bij de andere paddenstoelen.
- Voeg de knoflook, tijm en balsamicoazijn toe en laat een minuut of 2 meebakken terwijl je roert.
- Doe de wijn erbij en kook tot deze bijna helemaal is verdampt.
- Schenk de slagroom of crème fraîche erbij, zet het vuur wat lager en roer tot de saus net kookt.
- Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Giet de pasta af zodra deze gaar is, voeg aan de paddenstoelen toe en roer goed door elkaar. Serveer met flink wat bladpeterselie eroverheen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!