Deze ‘paté’ zit vol met paddenstoelen, verse groenten en kruiden, noten en wat kaas. Een heerlijk vegetarisch gerecht dat je zowel warm als koud kunt eten. Geschikt als voor-, lunch- of hoofdgerecht en ook goed als onderdeel van een buffet. Het werk bestaat vooral uit wat hak- en snijwerk. De oven doet de rest! Koop wat gemengde paddenstoelen zoals kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake enz. En gebruik echt verse kruiden, dat smaakt wezenlijk anders dan gedroogde kruiden. Ik maakte de paddenstoelenpaté een dag van tevoren en at hem koud met wat sla en gestoofde appeltjes. Het zoetje smaakt er lekker bij maar kun je natuurlijk ook weglaten of vervangen door stoofpeertjes of bijvoorbeeld wat zoetzure cranberrycompote.
Voor ±12 plakken:
- 100 gram prei, in fijne ringetjes
- 75 gram paprika, in kleine reepjes of blokjes
- 500-600 gram gemengde paddenstoelen, grof gehakt
- 75 gram geraspte wortel
- 150 gram belegen kaas, geraspt
- 20 gram verse, gemengde Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, salie, tijm), fijngehakt of fijngeknipt
- 2 flinke tenen knoflook
- 150 gram pecannoten (of walnoten), grof gehakt
- 2 grote eieren of 3 kleine
- flinke hand peterselie, fijngeknipt
- olijfolie om in te bakken
- peper/zout
- En verder nodig: cakevorm of terrine van 25 x 10 cm, bakpapier
- Bak de prei en paprika in de olie op middelhoog vuur aan. Gebruik een grote pan of wok.
- Voeg de paddenstoelen en de gehakte kruiden toe en bak 10 minuten mee. Doe dit eventueel in gedeelten.
- Pers de knoflook erboven uit en roer door.
- Proef en breng het mengsel goed op smaak met peper en zout. Laat het mengsel afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) of 185 graden (elektrisch).
- Maak een vel bakpapier een beetje nat en maak er een prop van. Vouw hem dan weer uit en strijk glad. Bekleed er de cakevorm of terrine mee. Zo krijg je de paté er straks makkelijk uit.
- Meng de eieren met de grof gehakte noten, peterselie, geraspte wortel en geraspte kaas in een aparte kom of schaal. Voeg het daarna toe aan het paddenstoelenmengsel tot je een smeuïg geheel hebt.
- Doe het mengsel over in de vorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Bak de paddenstoelenpaté in ±50 minuten in het midden van de oven of tot het gaar en stevig is. Zet de oven dan uit en laat de paté voor 5 minuten in de open oven staan.
- Til hem daarna uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat minstens 10 minuten rusten.
- Warm is de paté nog kwetsbaar dus ben zorgvuldig met snijden. Je kunt hem ook helemaal af laten koelen en in de koelkast bewaren voor de volgende dag. Eet hem dan op kamertemperatuur of verwarm hem naar wens even in de oven.
- De paté is in de koelkast prima houdbaar voor 3-4 dagen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!