Een variatie op het klassieke pasteitje. In plaats van kippenragout heb ik paddenstoelen ragout gemaakt. In plaats van het pasteibakje: alleen een dakje van bladerdeeg. Ziet er mooi uit en minder zwaar! Een perfect voorgerechtje met de kerstdagen want je kunt de ragout dagen van te voren bereiden.
Voor 4 personen
- 250 gram paddenstoelen (naar keuze)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 300 ml melk
- Peper
- Zout
- Tijm
- Paprikapoeder
- Sesamzaadjes
- Losgeklopt ei
- 5 plakjes bladerdeeg
- Kleine soufflébakjes/ramekins, ongeveer 8 cm doorsnede
- Stekers bv: ster, hartje, cirkels
- Optioneel: hamblokjes of uitgebakken spekjes
- Borstel de paddenstoelen schoon en snij in plakjes.
- Snij de ui in kleine blokjes en snipper de knoflook fijn.
- Bak de ui, knoflook en de paddenstoelen in de boter (laat niet aanbranden); rustig garen.
- Voeg dan de bloem toe en roer goed met een houten spatel (laat het mengsel op laag vuur zeker 3-4 minuten garen).
- Voeg dan beetje voor beetje de melk toe en laat steeds binden.
- Uiteindelijk ontstaat een stevige ragout.
- Maak op smaak met peper, zout en tijm.
- Zet weg (kan ook in de koelkast tot gebruik).
- Vul 4 bakjes of ramekins met de ragout (tot net onder de rand).
- Verwarm de oven op 210 graden Celsius en ontdooi 5 plakjes bladerdeeg.
- Steek 4 cirkels (groter dan je bakjes) uit elk plakje.
- Steek vervolgens een ster, kleine cirkel of hartje uit deze cirkel van bladerdeeg (zie foto).
- Bewaar deze sterren of hartjes.
- Steek sterren of hartjes of kleine cirkels uit het 5eplakje en leg ze op een bakplaat met bakpapier
- Bestrooi de kleine sterren met sesamzaad en/of paprikapoeder.
- Bak de kleine sterren in 8 minuten goudbruin.
- Leg de grote cirkels voorzichtig op de ramekins en druk de randen goed aan.
- Klop het ei los en smeer het bladerdeeg in met eimengsel.
- Bak deze bakjes met bladerdeeg in 15-20 minuten goudbruin.
- Serveer de bakjes met de kleine sterren direct!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!