Een variatie op het klassieke pasteitje. In plaats van kippenragout heb ik paddenstoelen ragout gemaakt. In plaats van het pasteibakje: alleen een dakje van bladerdeeg. Ziet er mooi uit en minder zwaar! Een perfect voorgerechtje met de kerstdagen want je kunt de ragout dagen van te voren bereiden.

Voor 4 personen

  • 250 gram paddenstoelen (naar keuze)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 300 ml melk
  • Peper
  • Zout
  • Tijm
  • Paprikapoeder
  • Sesamzaadjes
  • Losgeklopt ei
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • Kleine soufflébakjes/ramekins, ongeveer 8 cm doorsnede
  • Stekers bv: ster, hartje, cirkels
  • Optioneel: hamblokjes of uitgebakken spekjes
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snij in plakjes.
  • Snij de ui in kleine blokjes en snipper de knoflook fijn.
  • Bak de ui, knoflook en de paddenstoelen in de boter (laat niet aanbranden); rustig garen.
  • Voeg dan de bloem toe en roer goed met een houten spatel (laat het mengsel op laag vuur zeker 3-4 minuten garen).
  • Voeg dan beetje voor beetje de melk toe en laat steeds binden.
  • Uiteindelijk ontstaat een stevige ragout.
  • Maak op smaak met peper, zout en tijm.
  • Zet weg (kan ook in de koelkast tot gebruik).
  • Vul 4 bakjes of ramekins met de ragout (tot net onder de rand).
  • Verwarm de oven op 210 graden Celsius en ontdooi 5 plakjes bladerdeeg.
  • Steek 4 cirkels (groter dan je bakjes) uit elk plakje.
  • Steek vervolgens een ster, kleine cirkel of hartje uit deze cirkel van bladerdeeg (zie foto).
  • Bewaar deze sterren of hartjes.
  • Steek sterren of hartjes of kleine cirkels uit het 5eplakje en leg ze op een bakplaat met bakpapier
  • Bestrooi de kleine sterren met sesamzaad en/of paprikapoeder.
  • Bak de kleine sterren in 8 minuten goudbruin.
  • Leg de grote cirkels voorzichtig op de ramekins en druk de randen goed aan.
  • Klop het ei los en smeer het bladerdeeg in met eimengsel.
  • Bak deze bakjes met bladerdeeg in 15-20 minuten goudbruin.
  • Serveer de bakjes met de kleine sterren direct!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!