Een makkelijke, vegetarische maaltijd met orzo. Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst, ook te verkrijgen onder de naam risoni of kritharakis. Je koopt orzo bij de Turkse winkeltjes, Italiaanse delicatessenzaken of in de goed gesorteerde supermarkt. Orzo is heel zacht van smaak en zowel warm als koud, in salades bijvoorbeeld, te eten. Dit recept kwam ik ooit tegen op de website van Vegatopia. Ik heb het een klein beetje naar mijn smaak aangepast.
Voor 2 personen:
- 200 gram orzo
- 250 gram snoeptomaatjes
- 2 tenen knoflook
- ½ bosje (platte)peterselie, fijngeknipt
- 1 tl sambal (meer of minder afhankelijk van of je graag pittig eet)
- olijfolie
- klein bakje mini-mozzarella (125 gram), doormidden gesneden.
- 75 gram feta
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Snijd de tomaatjes in de lengte doormidden. Leg ze in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Besprenkel met olijfolie en een beetje zout. Zet 30 minuten in de oven.
- Kook de orzo volgens de aanwijzing op de verpakking. Dit is meestal 11-15 minuten.
- Verwarm ondertussen 5 eetlepels olijfolie zachtjes in een steelpannetje.
- Pers de knoflooktenen uit en laat de knoflook zachtjes in de olie trekken (niet bakken). Voeg de sambal toe en laat mee sudderen.
- Snijd kleine blokjes van de feta of verkruimel met een vork.
- Laat de gare orzo uitlekken in een zeef, doe terug in de pan en voeg de knoflook- sambalolie toe. Roer goed om, proef en voeg naar smaak zout en/of versgemalen peper toe.
- Voeg als de tomaatjes klaar zijn deze samen met de peterselie, de helft van de feta en mozzarella toe en eventueel nog een scheutje goede olijfolie. Schep goed om.
- Verdeel over borden of komen, strooi de rest van de feta erover en serveer meteen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!