Zalm maar dan anders. Een recept van Donna Hay; een beetje aangepast. Dit is een burger van zalm die bereid wordt met wilde rijst, eiwit, kokos & limoen.

Met wat gewokte groente en zoetzuur van komkommer is het een heerlijke maaltijd. Dit recept is zeer geschikt voor koriander liefhebbers! Ook lekker erbij: wat zoetzure chilisaus.

4 personen

Zalmburger

  • 300 gram zalm
  • 250 gram gekookte wilde rijst (of andere rijst)
  • 100 gram kokos (gedroogd, geraspt)
  • 1 rode chilipeper
  • rasp van 1 limoen
  • sap van 1 limoen
  • 2 bosuien
  • ½ tl zout
  • versgemalen peper
  • 1 eiwit
  • ½ kopje gesneden koriander
  • 1 knoflook teen
  • bakplaat met keukenpapier

Komkommer-koriander zoetzuur

  • ½ komkommer
  • 4 takjes koriander
  • 2 bosuien
  • sap limoen
  • 2 el thaise vissaus
  • 1 el honing

Groente

  • zakje wokgroente (Thais, Chinees)
  • teen knoflook
  • 1 el sambal
  • handjevol pinda’s of pijnboompitten
  • scheutje sojasaus
  • olie

Optioneel: zoetzure chilisaus en zwart sesamzaad ter garnering

Burger

  • Hak alle ingrediënten zeer fijn of pureer ze in een keukenmachine/blender (voeg dan meteen ook de vloeibare ingrediënten toe; bij handmatig hakken voeg je die daarna pas toe).
  • Meng dan met kokosrasp.
  • Vorm 8 rondjes (platte burgers) van dit mengsel en leg ze op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Bak de burgers 8 minuten aan elke kant.

Zoetzuur

  • Schaaf de komkommer heel dun.
  • Hak de koriander en de bosui fijn.
  • Meng alle ingrediënten.

Gewokte groente

  • Verhit de olie.
  • Wok de groente.
  • Voeg als laatste de knoflook en sambal toe.
  • Vervolgens afblussen met een scheutje sojasaus.
  • Garneer met de pinda’s.

Bij de zalmburger is het lekker om de dressing van het zoetzuur er op te druppelen of te dippen in thaise chilisaus (bv die van Lucullus). Garneer eventueel met zwart sesamzaad.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email