Dit is een geweldig koolhydraat-arm alternatief voor loempia’s. De koolbladeren zien er prachtig groen uit en samen met de vulling van gehakt en de pittige dipsaus een verrassende combinatie. Ik heb een stoommandje gekocht bij de toko (niet duur) en dat maakt het stomen van dit soort rolletje (of pakketjes met rijstvellen) heel makkelijk en snel.
Voor 4 personen (8 rolletjes)
Rolletjes en vulling
- 8 grote savooiekoolbladeren
- 200 gram gepelde garnalen (soort naar keuze)
- 200 gram gehakt (soort naar keuze)
- 40 gram verse gember (grof gehakt)
- 2 tenen knoflook
- 1 tl sesamolie
- 1 eL lichte sojasaus (de Japanse)
- 1 el rijstwijn of sherry
- 1 tl maïzena
- 1 bosje bieslook
- Blender
- Bakpapier
- Stoommand of groot vergiet
Dipsaus
- 10 el rijstazijn of andere azijn
- 10 el lichte sojasaus
- 10 el suiker
- 2 tenen fijngehakte knoflook
- 1 fijngehakt rood pepertje
- 4 el plantaardige olie
- 1 el sesamolie
- Hak de garnalen samen met de knoflook, bieslook, sesamolie, rijstwijn, gember, sojasaus, maïzena fijn in de blender.
- Meng dit mengsel goed met het gehakt (kan ook met de blender).
- Kook water met een snuf zout (zet uit) en blancheer de koolbladeren 3 minuten in het kokende water.
- Laat goed uitlekken, droog eventueel voorzichtig af en snij de dikke nerven met een scherp mesje wat dunner (“schaaf ze”) zodat je ze beter kunt oprollen.
- Verdeel dan het gehaktmensgel over de koolbladeren en vouw ze dicht (eerst zijkanten); als pakketjes.
- Bekleed de bodem van de stoommand (of vergiet) met keukenpapier.
- Leg de rolletjes met de naad beneden in de mand.
- Breng het water aan de kook (kies voor een pan die iets kleiner is als de stoommand; indien je een vergiet gebruikt mag de onderkant het water niet raken) en stoom de pakketjes in 10-15 minuten gaar (deksel op de mand of op vergiet).
- Tijdens het stomen maak je de dipsaus:
- Verwarm de olie (niet de sesamolie) en bak de knoflook en rode peper even aan (laat niet verbranden!).
- Voeg dan de andere ingrediënten toe (let op spettert) en laat de suiker goed oplossen.
- Voeg als laatste de sesamolie toe en verdeel over 4 schaaltjes.
- Laat de rolletjes als ze gaar zijn even uitlekken in een vergiet.
- Ook heel lekker met het dipsausje uit de verse Vietnamese loempia’s!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!