Vertrouw jij de oliebollen ranglijsten ook niet meer? Bak dan gewoon je eigen oliebollen! Het is een leuke activiteit voor oudejaarsdag: zet de frituurpan buiten; zet een warme muts op en lekker oliebollen bakken! Ik blijf bij mijn vertrouwde bakboek van Cees Holtkamp en maak dit oliebollen recept, ietsje aangepast, al jaren. Liever geen krenten, appel of rozijnen: laat ze gewoon weg of splits het beslag en bak de helft met en de helft zonder. Zorg dat je het zout goed afweegt of gebruik een theelepel. Te weinig zout in de oliebollen maakt ze flauw van smaak. De keuze tussen verse gist of gedroogde gist is geheel aan jou. Gebruik in plaats van elke 25 gram verse gist; 7 gram droge gist.

Voldoende voor 20 oliebollen

  • 500 gram melk
  • 50 gram verse gist (supermarkt in de zuivel koeling; kleine blokjes) of 14 gram gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • 15 gram geraspte citroenschil
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 10 gram zout (een afgestreken tl is 15 gram!)
  • 200 gram rozijnen (geweld, d.w.z. 30 minuten in handwarm water; afgieten en drogen met keukenpapier)
  • 200 gram zure appelblokjes (bv jonagold of granny)
  • Zonnebloemolie of arachideolie voor het frituren
  • Keukenpapier/zeef (uitlekken)
  • Poedersuiker
  • Los de gist op in 100 gram lauwwarme melk en voeg de tl suiker toe en laat 10 minuten staan (gaat lekker bubbelen; dus ruim bakje).
  • Voeg dan de volgende 300 gram van de lauwwarme melk toe en roer het ei erdoor.
  • Voeg de bloem toe en de citroenrasp.
  • Meng goed met de mixer of keukenmachine.
  • Giet als het beslag glad is de laatste 100 gram melk, de gesmolten boter en het zout toe.
  • Mix nog 15 minuten!
  • Schep dan de afgedroogde rozijnen en appelen voorzichtig door het beslag.
  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat rijzen op een warme plek.
  • Na 45 minuten: roer door met een pollepel en laat 3 minuten staan.
  • Verhit de olie tot 180 graden Celsius.
  • Maak bollen met twee lepels of de ijsbolletjes tang (doop de tang eerst in de hete olie).
  • Frituur de bollen ongeveer 6 minuten; keer ze halverwege om (maak je kleinere bollen dan korter frituren!).
  • Laat uitlekken in een zeef/op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker als ze afgekoeld zijn.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!