“Oeufs en cocotte” oftewel “eieren in een braadpan” kun je altijd maken als een voorgerecht, ontbijt of lunchgerecht. Je hebt altijd wel iets in huis waarmee je dit gerecht kunt maken.
Zowel met vis, vlees als groente zijn er veel mogelijkheden. Afhankelijk van de keuze (grootte) van het potje kun je kiezen voor kwarteleitjes, kleine (kriel)eitjes of normaal formaat eieren. In dit recept heb ik espresso kopjes gebruikt maar alle soorten vuurvaste bakjes zijn mogelijk!
Voor 6 kleine espresso kopjes of andere vuurvaste bakjes:
- 12 kwarteleitjes of 6 kleine (kriel)eitjes
- Boursin
- 1 ui, fijngesnipperd en gebakken (5 minuten)
- 3 bosuien, fijngesneden
- 1 uitgeperste teen knoflook
- 100 gram geraspte kaas
- basilicum blaadjes (optioneel, andere verse kruiden kunnen ook)
- naar keuze:
- uitgebakken spekjes (100 gram)
- gehakte en gebakken oesterzwammen (2 stuks) en 2 handjesvol spinazie (ook fijngehakt); laten slinken
- gerookte zalm in dunne reepjes gesneden (100 gram)
- Vet de bakjes in met boter.
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
- Leg in elk bakje 2 volle tl’s Boursin.
- Verdeel dan de bosuien en gebakken uitjes over de bakjes.
- Verdeel dan de spekjes of het oesterzwammen/spinazie mengsel of de zalm over de potjes.
- Verdeel vervolgens de geraspte kaas over de bakjes.
- Verdeel dan de eitjes over de bakjes.
- Bestrooi met peper en zout.
- Zet de bakjes in een ondiepe ovenschaal.
- Vul de ovenschaal met kokend water zodat de bakjes tot halverwege onder water staan.
- Zet de schaal in de oven en gaar de bakjes in 10-12 minuten.
- Garneer met blaadje basilicum en dien direct op.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!