Doperwten met munt is een geweldig duo en de groene kleur is prachtig! Door de combinatie met truffelolie, smaakvol gemarineerde paddenstoelen en knapperige, gerookte spekjes krijgt het geheel een nog diepere en verrassende smaak. Door de spekjes te vervangen door een vegetarische variant of gerookte amandelen maak je er een vegetarisch gerecht van.
Voor 4 personen:
Spekjes
- 100 gram magere, gerookte spekreepjes of bacon of kies voor vegetarische spekjes
Doperwtenpuree
- 2 bekers diepvries doperwten (ontdooid)
- 2 eetlepels verse munt, in grove stukjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels truffel olie
- 75 gram geraspte oude kaas
- peper en zout
Oesterzwammen of andere paddestoelen
- 300 gram oesterzwammen in repen gescheurd (of andere paddestoelen)
- 100 ml warm water
- 1 eetlepel miso pasta
- 100 ml droge witte wijn
- 1 theelepel tamari of andere sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
Tip:
In plaats van de spekjes kun je ook gerookte, gehakte amandelen gebruiken als krokante bite.
In plaats van oesterzwammen kun je ook voor grotchampignons of porto bello’s kiezen.
- Meng alle ingrediënten voor de oesterzwammen en laat een uur marineren.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan zonder boter tot ze knapperig zijn.
- Breng alle ingrediënten (reserveer een paar erwten voor de garnering) voor de erwten puree over in de blender of gebruik een staafmixer om een zachte puree te maken.
- Breng de puree op smaak met peper (eventueel zout, proeven want de kaas is ook zout)
- Laat de oesterzwammen dan uitlekken in een vergiet en dep droog.
- Maak de borden alvast op met een grote veeg erwtenpuree.
- Bak de oesterzwammen in een pan met boter (heet laten worden) tot ze goudbruin zijn (6-8 minuten).
- Leg de oesterzwammen direct op de puree, garneer met de achtergehouden erwten en de spekjes en dien direct op.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!