Nonnevotten worden in Limburg gegeten voorafgaand en rond carnaval. Afhankelijk van de de plaats in Limburg worden de woorden nonnevotten of strikken (“strjikken”) gebruikt. In de rond vorm, gevuld met jam worden het “poefelen” of Berliner bollen genoemd.  Ze worden gemaakt van een zoet brooddeeg met ei en boter wat kort gefrituurd wordt in olie. De letterlijke vertaling is: “kont van een non” maar de meningen verschillen of over de herkomst van het woord. Ze zijn vooral heel lekker!

De bakkers in Limburg hebben natuurlijk elke dag verse nonnevotten en ze zijn overal verkrijgbaar (ook in se supermarkt) maar ik heb ze zelfgemaakt naar een recept van mijn moeder en oma.

Ongeveer 15 stuks

  • 500 g bloem
  • 200 g melk
  • 100 g boter
  • 42 g verse gist (1 blokje uit de koeling bij de supermarkt)
  • 50 g suiker
  • 2 kleine eieren
  • 1 tl zout
  • Fijne kristalsuiker
  • Zonnebloemolie (ik gebruik 1-1,5 liter in een gewone pan en zet die op het fornuis)
  • Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Meng de melk, de suiker en de gist en laat 15 minuten staan op een warme plek.
  • Meng dan de bloem, boter, ei door dit mengsel (met de deeghaak van de keukenmachine of de mixer).
  • Het kneden mag best 10 minuten duren.
  • Voeg als laatste het zout toe en kneed het zout goed door het deegmengsel.
  • Laat een uur rijzen in de kom onder plasticfolie en een theedoek op een warme plaats
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het nog een keer door.
  • Maak porties van ongeveer 50 gram en rol een dunne “ slang” en maak een knoopje.
  • Maak de nonnevotten niet te dik want ze rijzen nog na en anders worden ze niet gaar bij het bakken.
  • Leg de nonnevotten op een ovenplaat met bakpapier en laat ze nog 15-20 minuten narijzen (onder een theedoek)
  • Verwarm 1,5 liter zonnebloemolie in een pannetje (of in de frituurpan).
  • Verwarm tot 170-180 graden Celsius.
  • Bak de nonnevotten per 2 of 3 gedurende enkele minuten gaar (je moet ze omdraaien) en ze moeten goudbruin zijn.
  • Laat heel even uitlekken op keukenpapier en rol ze dan meteen door de fijne suiker.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Alternatief: in plaats van strikken maak je bollen. Deze bollen worden ook meteen door de suiker gerold en na afkoelen worden ze gevuld met jam (doorsnijden en besmeren met jam).

Deze bollen worden in de streek van mijn oma:  ‘poefelen’ genoemd maar ze zijn beter bekend als Berliner bollen.

    Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

    Eet smakelijk!