Dit was het eerste recept dat ik eind juli maakte uit het laatste kookboek ‘Home Made Basics’ van Yvette van Boven, één van mijn favoriete kookboeken-schrijfsters. Yvette schrijft zelf bij dit recept dat zij bijna altijd alles in huis heeft om dit te maken, en dat was inderdaad bij mij ook het geval. Houd je niet van koriander, laat dit dan achterwege. De zelfgemaakte sesam-pindasaus is echt verrukkelijk en eens te meer maar weer het bewijs dat alles zelf maken echt zoveel lekkerder is. Maak het maar eens, hier komt het zeker weten vaker op tafel!
Voor 4 personen:
- 300 gram Udon noedels (ik gebruik minder dan in origineel recept)
- 15 gram koriander, grof gehakt
- 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
- 2 theelepels sesamzaad
Voor de sesam-pindasaus:
- 3 eetlepels sesamolie
- 5 tenen knoflook, in schijfjes
- 100 gram pindakaas, liefst met stukjes
- sap van 3 limoenen (lijkt veel maar toch doen!)
- 4-5 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels fijngeraspte verse gember
- 1 eetlepel sambal oelek of tabasco
Voor de komkommersla:
- 1 komkommer
- 3 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn
- 1 eetlepel tahin
- 1 eetlepel mirin of honing
- ½ theelepel zeezout
- ½ eetlepel nigellazaad (toko)
- eventueel wat chili-olie
- Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Giet de noedels af, spoel ze even af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
- Snij de komkommer in de lengte in vieren. Verwijder de zaadlijsten en hak de kwarten in dikke, kleine blokjes.
- Klop in een kom de dressing van de rijstazijn, tahin, mirin, zeezout en nigellazaad. Voeg de komkommer toe. Laat de smaken intrekken.
- Verwarm de sesamolie in een pan en fruit op laag vuur de knoflook tot hij mooi bruint. Laat hem niet verbranden.
- Roer de pindakaas, het limoensap en de sojasaus door de knoflook en verdun de saus met net genoeg water dat hij de dikte van magere yoghurt heeft. Proef en voeg naar smaak meer limoen of sojasaus toe en voeg zoveel gember en sambal toe als je lekker vindt.
- Schep de noedels door de saus, proef nogmaals en verdun indien nodig.
- Serveer de noedels in kommen of diepe borden, bestrooi met koriander, bosui en sesamzaad. Druppel er naar smaak wat chili-olie overheen en serveer de komkommersla erbij.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!