Deze soep is een all-time favorite en vind ik vooral lekker in de winter. Je maakt hem met grove mosterd, maar andere soorten kun je er ook prima in verwerken. Deze keer maakte ik zelfs 3 verschillende potjes mosterd op. Je kunt ook wat witte wijn of sherry toevoegen, verminder dan de hoeveelheid bouillon. De soep garneerde ik met wat stukjes uitgebakken bacon maar kan natuurlijk ook met vegetarische speckjes. Probeer ook eens mosterdsoep met gerookte zalmsnippers of stukjes paling.
Voor 4 personen:
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 40 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 liter groente- of kippenbouillon, warm
- 4-5 eetlepels grove mosterd
- 200 ml slagroom of kookroom
- kneep citroensap
- Bak in een pan met dikke bodem de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in de boter, langzaam op niet al te hoog vuur. Bak totdat de ui glazig is.
- Voeg de bloem in één keer toe.
- Zet het vuur zacht, roer goed met een houten lepel en bak totdat er geen klontjes meer in zitten. Pas op dat het niet te bruin bakt maar de bloem moet wel gaar worden.
- Zet het vuur wat hoger en schenk beetje bij beetje de bouillon toe; roer tussendoor goed. Voeg halverwege het toevoegen van de bouillon ook de mosterd toe. Voeg net zoveel bouillon toe tot je een redelijk dikke gebonden soep hebt.
- Voeg de room toe.
- Proef en breng op smaak met een kneep citroensap, nog wat extra mosterd, zout en versgemalen zwarte peper.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!