Dit is een variatie op een recept dat ik tegenkwam in de Delicious van juli 2020. De zalm heeft bij mij een nachtje in de marinade gestaan waardoor de smaken er extra goed in konden trekken. Heb je die tijd niet, dan is een kwartier ook voldoende. Resultaat was een heerlijk malse zalm vol met smaak! De slabladeren vulde ik met rijst, gemengd met verse groene boontjes en erwtjes maar je kunt hiermee natuurlijk variëren. Denk aan broccoli, bimi of edamameboontjes.
Voor 2 personen:
- 300-350 gram verse zalmfilet aan een stuk
- wat geraspte gemberwortel
- 30 gram misopasta
- 2 eetlepels rijstazijn (of appel- of wijnazijn)
- 2 eetlepels Mirin of witte wijn
- 1 eetlepel honing
- 150 gram rijst
- 200-250 gram groene groenten (boontjes, erwtjes, bimi, broccoli, edamama)
- klein scheutje sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaad of liever nog Gomasio
- 1 baby romaine sla, punt eruit gesneden
- Eventueel voor erbij: komkommer in zoet-zuur
- Meng de gember, miso, Mirin of witte wijn, azijn en honing goed met een garde door elkaar.
- Smeer de zalm hier helemaal mee in, leg in een schaal, dek af en zet minimaal 15 minuten in de koelkast.
- Breng de rijst volgens gebruiksaanwijzing in ruim water aan de kook.
- Kook tegelijkertijd de groene groenten beetgaar.
- Verwarm de ovengrill op de hoogste stand.
- Neem de zalm uit de marinade en leg op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Grill de zalm in 10-12 minuten of tot hij naar wens gaar is.
- Giet de rijst af, laat goed uitlekken en roer dan de sesamolie en het sesamzaad of de gomasio erdoor. Voeg de groene groenten toe en schep goed om. Proef of er nog zout/peper of gomasio nodig is.
- Verdeel de slabladeren over de borden en vul met het rijstmengsel.
- Verdeel de zalm en bestrooi nog met een beetje sesamzaad of gomasio.
- Lekker met zoet-zure komkommer.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!