Deze kleine taartjes (omgekeerd gebakken) zijn heerlijk als voorgerecht of bijgerecht. Grote, zoete uien zijn het meest geschikt omdat een dikke plak precies, groot genoeg is voor een klein taartvormpje (10 cm doorsnede). Door de uien vooraf te bakken, worden ze nog zoeter.  In plaats van 4 kleine taartjes kun je ook een grotere maken en deze in 4 punten snijden.

Voor 4 kleine taartjes

DEEG:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 50ml water
  • snufje zout

VULLING:

  •  25 gram boter
  • olijfolie
  • 1 takje verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • 1 of 2 zoete uien (indien grote dan 1); witte of rode
  • 10 zwarte olijven, grof gehakt
  • 3 eL bruine suiker
  • peper en zout
  • 4 kleine taart vormpjes (zwarte, te koop bij Hema)
  • Meng de ingrediënten voor het deeg (het is eerst korrelig) tot een bal en laat deze minimaal 30 minuten rusten in de koelkast (in folie).
  • Snijd de, gepelde, uien in 4 dikke plakken (ruim 1 cm dik)
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en smoor de uien samen met de tijm in de olijfolie (voorzichtig de ringen moeten heel blijven) gedurende 15 minuten op laag vuur.
  • Smelt de boter.
  • Neem de kleine taartvormpjes en verdeel de gesmolten boter over de taartvormpjes.
  • Verdeel dan de suiker over de bodem (op de boter strooien)
  • Leg de gesmoorde uienringen voorzichtig op de boter/suiker.
  • Verdeel de gehakte olijven over de uien.
  • Bestrooi met peper en een beetje zout.
  • Rol vervolgens het deeg uit tot een plak waaruit je 4 rondjes kunt steken die net iets groter zijn dan het taartvormpjes en leg het deeg op de vormpjes en druk aan (zorg dat het deeg rondom de ui in de vormpjes zit en niet aan de buitenkant), prik een paar kleine gaatjes met een vork.
  • Bak de taartjes gedurende 30 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.
  • Keer de gare taartjes om op een rooster en serveer ze gloeiend heet!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email