Een heerlijk zonnig soepje voor de koude wintermaanden. Deze soep bevat de zogenaamde “chipotles in adobo saus” en krijgt hierdoor een gerookte, pittige smaak. Je kunt deze pepertjes gewoon bij de supermarkt kopen en ze zijn ook heerlijk in de chili con/sin carne! Deze soep is geschikt als maaltijdsoep, in combinatie met quesedilla’s gevuld met bonen en kaas. Echter, indien je kleine porties in een breed cocktail glas serveert is het een leuk voorgerechtje of amuse.
4 grote porties (hoofdmaaltijd) of 8 kleine porties (amuse of voorgerecht) (ongeveer 1 liter soep)
Soep
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 50 gram polenta (maismeel)
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 bouillonblokje (naar keuze)
- 1-2 el “La Morena diced Chipotle peper* (AH/supermarkt bij de Mexicaanse ingredienten)
- 2 el gedroogde oregano
- eventueel het restant chilibonen (zie beneden)
- Peper en zout
- Water
- Olijfolie om in te bakken
Toppings voor de soep
- 1 avocado
- 50 gram feta
- 4 tl zure room
- 1 tortilla
- Zonnebloemolie
- Verse koriander (6 takjes)
- Optioneel: chile ancho **
Quesedilla’s
- 4 tortilla’s
- Snufje oregano
- 1 blikje chilibonen (klein, 200 gram; je hebt 4 el nodig, de rest kan in de soep!)
- 1 zakje jong belegen kaas geraspt
*Deze chipotle peper zit in een saus (adobo saus) en heeft een milde rooksmaak en is mild pittig; doseer voorzichtig en proef! Chipotles zijn kleine pepers (vaak jalapeno’s), die zijn gedroogd door een rookproces dat hen een donkere kleur en een duidelijke rokerige smaak geeft.
**Chile ancho zijn optioneel en niet noodzakelijk voor deze soep. Wil je ze een keer uitproberen dan kun je ze bestellen via internet. Ancho chiles zijn een soort gedroogde chili pepers die vaak wordt gebruikt in de Mexicaanse en Zuidwest Amerikaanse keuken. De peper is de gedroogde versie van de rijpe poblano-peper. De poblano peper is een zeer milde peper.
Extra:
- tosti apparaat
- staafmixer
- keukenpapier
Soep
- Snipper en fruit de ui in olie.
- Voeg dan de tomaten toe, het bouillonblokje, de uitgeperste knoflookteen en vul aan tot ruim 1 liter soep met water.
- Laat de soep zachtjes pruttelen en voeg de polenta toe en de oregano.
- Breng op smaak met extra chipotle, peper, halve limoen(sap) en zout.
- Maak de soep glad met de staafmixer.
- Na 10 minuten zacht pruttelen kun je de soep van het vuur halen en wegzetten tot gebruik.
- Zorg dat de soep lekker warm is (heet!) voor het opdienen want door de toppings koelt de soep af.
Toppings
- Zorg voor voldoende bakjes voor alle toppings.
- Snij de avocado in kleine blokjes en besprenkel met paar druppels limoensap.
- Snij de feta in kleine blokjes of verkruimel.
- Snij de koriander fijn.
- Snij de tortilla in kleine reepjes of kleine driehoekjes.
- Verhit wat zonnebloemolie in een kleine koekenpan (laagje 2 cm) en frituur de tortilla (minder dan 60 seconden) in de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- Scheur de gedroogde chile ancho (indien je die hebt) in reepjes en frituur in dezelfde olie (let op: frituur slechts enkele seconden totdat de chile opzwelt) en laat uitlekken.
Quesedilla’s
- Neem 4 tortillas (bij 8 personen; als amuse/voorgerecht: snij je na afloop elke tortilla in twee porties).
- Leg op elke tortilla 1 el geprakte chilibonen, 2 el geraspte kaas en een snufje oregano.
- Zorg dat je niet te dicht bij de randen komt en niet teveel gebruikt (dan loopt alles er straks uit).
- Vouw de tortilla (zie foto) en druk goed plat.
- Rooster de tortilla enkele minuten in een tostiapparaat tot goudbruin.
Garnering en opdienen
- Snij de overgebleven halve limoen in 4 partjes en snij de partjes in langs de schil zodat je ze op een (soep) kom /glaasje kunt plaatsen als garnering.
- Er zijn twee opties voor de opmaak van de soep.: laat iedereen zelf toppings toevoegen of maak de soep helemaal af met alle toppings.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!