In dit recept speelt een ouderwetse melkpudding de hoofdrol. Melkpudding wordt overal ter wereld gemaakt, maar overal ook weer net iets anders . In India heet het bijvoorbeeld phirmi (firni) en wordt de melk gebonden met rijstmeel. Soms wordt kokosmelk gebruikt in plaats van melk. De Italiaanse panna cotta (half melk, half slagroom) wordt stevig met behulp van gelatine en bevat suiker en vanille als smaakmaker. In dit recept maak ik een melkpudding met rozenwater uit het Midden Oosten (malabi genaamd). Deze pudding bestaat uit melk, suiker en rozenwater en gebruikt maiszetmeel als binder. Het recept komt uit het kookboek The Palomar en recent at ik een perfecte rozenwater-melkpudding bij het restaurant Comptoir in Utrecht!
Voor 4 personen:
- 500 ml melk (half-vol of vol)
- 150 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 40 gram maizena
- 20 ml rozenwater (toko, Turkse winkel, AH)
Garnering:
- Geroosterde en gehakte pistachenoten (eventueel eerst gekarameliseerd in suiker)
- Optioneel: granaatappel pitjes, rozenblaadjes
- Giet 375 ml melk in een pan met dikke bodem, voeg slagroom en suiker toe en verwarm tot de suiker is opgelost.
- Doe de maizena in een kom en voeg het rozenwater toe met de overgebleven 125 ml melk.
- Roer, met een vork, tot dit goed vermengd is en er geen klontjes zijn.
- Voeg dit bij de rest in de pan, roer goed en zodra het kookt: laat het mengsel nog 2 minuten op een laag pitje pruttelen (roer met een flexibele spatel zodat het niet gaat aanbranden).
- Verdeel over 4 glaasjes, dek af met plasticfolie (laat het folie de pudding raken zodat je geen vel krijgt) en zet een paar uur in koelkast.
- Doe de pistachenoten in een kom en meng met beetje plantaardige olie, rooster op bakplaat in oven op 160 graden 7-10 minuten.
- Hak daarna in grove stukken (of verhit 50 gram suiker in een pan met dikke bodem en karameliseer de suiker met de noten). Hak ze na afkoelen in stukken.
- Garneer de pudding met de noten bij het opdienen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!