Ook de slowcooker stond al een poosje tussen de ‘apparaten die ik ooit beslist moest hebben maar bijna niet gebruik’. Heb jij ook zo’n kast? Nou bij mij staan ze in de garage. Vooral ook omdat het van die enorme projecten op je aanrecht zijn of om met de woorden van Yvette van Boven te spreken: keukenkastelen. De ijsmachine kreeg vorige week al een (geslaagde) herkansing dus nu was het tijd voor de slowcooker. Dit recept kwam ik ooit eens ergens tegen en had ik opgeslagen. Met een paar aanpassingen maakte ik het gisteren en eerlijk gezegd was het boven verwachting lekker! Vandaag aten we met z’n 2-en de laatste restjes op en daar verwerkte ik nog stukjes sous-vide gegaarde wortel in die nog in de koelkast lagen. Volgende keer maak ik het dus gewoon mèt wortel want de smaak ging heel goed samen. Eet er eventueel een lekker stuk naanbrood met koriander en knoflook bij voor extra blije gezichten.
- 1 tl kurkuma
- 1 el gerookte paprikapoeder (ik gebruikte de milde variant)
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 el harissa
- Scheutje gembernat of wat geraspte verse gember
- 6 kippendijen
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes of fijngehakt
- 1 grote rode ui, in dunne ringen (gebruik een mandoline)
- 150 g parelcouscous
- 200 g kikkererwten uit blik, goed uitgelekt
- 50 g rozijnen of stukjes gedroogde abrikoos
- 300 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels boter of Croma
- Voor de garnering: platte peterselie, citroenrasp en dukkah
- Mix alle kruiden en specerijen met flink wat peper en zout en wrijf hier de kippendijen goed mee in. Ik gebruik hiervoor altijd van die dunne latex-handschoentjes. (hele doos bij Action, voedselveilig)
- Bak in een koekenpan de ui en knoflook in 1 eetlepel boter tot ze glazig zijn. (of als jouw slowcooker ook een sauteerfunctie heeft, bak ze dan hierin) Schep dan even op een bord.
- Bak nu de kippendijen op middelhoog vuur even aan in de 2e eetlepel boter, doe dit in gedeelten en schep bij de uien op het bord. Ze hoeven alleen maar even aangebraad te worden dus heel kort.
- Doe het uimengsel en de kip in de slowcooker. Schenk 250 ml van de bouillon erbij.
- Zet de slowcooker op stand low en gaar de kip in 4-5 uur. Voeg het laatste uur van de kooktijd de parelcouscous, de uitgelekte (!) kikkererwten en de rozijnen toe.
- Proef altijd even of de kip lekker zacht is en de parelcouscous gaar. Vind je het te droog, dan kun je altijd nog de rest van de bouillon toevoegen. Proef ook of er nog wat extra zout, peper of misschien een kneep citroensap bij moet. (met citroen maak je bijna alles lekkerder!)
- Schep op borden of in grote kommen en garneer naar smaak en wens met platte peterselie, dukkah en geraspte citroen. Serveer er eventueel een stuk naanbrood bij.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!