Broodjes bakken wordt nog leuker als je er luxe vlechtbroodjes van maakt. Met zulke mooie witte broodjes wordt een broodje kaas of jam toch nét lekkerder. Ik maakte ze bij de cursus ‘brood 1’ bij de B’academie van Robèrt van Beckhoven. Vlechtbroodjes worden vaak geserveerd bij de paasbrunch maar passen natuurlijk ook prima in een uitgebreid ontbijt. Ze zijn een tikkeltje zoet en lekker zacht. Het vlechten vraagt wat oefening, maar als je het eenmaal doorhebt, is er geen kunst aan.

Voor 15 broodjes:

  • 300 g tarwebloem (T65)
  • 6 g zout
  • 20 g verse gist
  • 200 g melk
  • 6 g witte basterdsuiker
  • 15 g margarine
  • 15 g boter
  • extra bloem om te bestuiven
  • losgeklopt ei om af te strijken
  • En verder nodig: KitchenAid met deeghaak, deegkleedje/grote schone doek of noppenfolie

  • Doe de bloem, het zout, de gist, de boter en de margarine in de kom van de keukenmachine. Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.
  • Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
  • Doe de deegtest en trek een vliesje: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed.
  • Verdeel het deeg in 15 gelijke stukjes van 60 gram (afwegen) en bol op een met bloem bestoven werkblad op tot mooie bolletjes.
  • Laat ca. 10 minuten rusten onder een met bloem bestoven deegkleedje.
  • Draai de bolletjes om en rol ze tot strengen van ca. 35 cm lang:
    • Begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de streng legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de streng langer.
    • De uiteinden van de strengen moeten iets dikker zijn, eigenlijk een soort klein bolletje vormen.
    • Maak de strengen in etappes: eerst strengen van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de strengen uiteindelijk 35 cm lang zijn
  • Vlecht de strengen tot vlechtbroodjes volgens de werktekening op de foto.
  • Leg de gevlochten deegstrengen op de bakplaat met een onderlinge afstand van 5 cm. Strijk af met ei en laat 50-55 minuten mooi vol rijzen onder een met bloem bestoven deegkleedje.
  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Bestrijk de broodjes met eistrijksel.
  • Bak de broodjes in ca. 9 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!