Deze gehaktballen in een zoet-zure saus eten wij altijd rond Carnaval bij restaurant Witloof. Bij een bezoekje aan een echt Luiks (eet)café of restaurant staat dit altijd op de kaart. Deze ballen zijn het allerlekkerste met frieten en knapperige sla met een klassieke dressing!
Voor 4 personen:
- 500 gram gehakt
- 50 gram melk
- 50 gram paneermeel
- 1 eetlepel tijm (gedroogd)
- 2 eetlepels peterselie (vers)
- 1 ei (groot, 2 kleine)
- 1 sjalot
- 1 ui
- 2 eetlepels azijn
- 3 eetlepels bloem
- 50 gram rozijnen
- 2 eetlepels appelstroop (of Luikse)
- 2 eetlepels pruimenjam
- 300 ml runderbouillon
- Olijfolie en/of bakboter
- Peper en zout
- Meng het gehakt met de melk, paneermeel, fijngesneden sjalot, tijm, peterselie en eieren.
- Maak gehaktballetjes van zo’n 85 gram per stuk. Indien te nat: voeg nog wat paneermeel toe, anders beetje melk.
- Verhit een beetje bakboter met olijfolie en bak de balletjes op een zacht vuurtje goudbruin.
- Neem de balletjes uit de kom en giet het braadvet weg.
- Verhit nog een beetje boter en stoof de uien in fijne slierten gesneden glazig in deze pan.
- Voeg de rozijnen en stroop toe en roer goed los.
- Meng de bloem eronder, roer goed en laat de bloem garen.
- Laat even wat droger worden op het vuur, om vervolgens te blussen met de bouillon en de eetlepels azijn.
- Breng op smaak met peper en zout
- Nu mogen de balletjes er weer aan toegevoegd worden en worden ze verder gegaard op een zacht vuurtje gedurende een 30 a 40 minuten.
- Steeds even kijken of het sausje niet te droog wordt, anders een beetje water toevoegen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!