Mijn ijsmachine stond alweer zeker 3 jaar stof te happen in de garage. Tijdens de groenten-cursus die ik een maand geleden volgde bij Robert Verweij en Meneer Wateetons werd ik weer geïnspireerd om ijs te gaan maken. (We aten daar fantastisch ijs gemaakt van wortel!) Het was daarom de hoogste tijd om dat apparaat eens af te stoffen. En dan op zoek naar een goed recept zodat je ijs ècht lekker wordt, smeuïg blijft  en dus niet na een dagje in de vriezer keihard is van de ijskristallen. Want dat was tenslotte wel een van de redenen waarom ik mijn apparaat zo weinig gebruikt heb. Afijn, aan kookboeken geen gebrek en dus op zoek naar een Italiaans recept want hé, als er iemand lekker ijs kan maken zijn het wel de Italianen! En zo keek ik eens goed door mijn kookboekenkast en liet mijn oog vallen op het boek ‘Made in Sicily’ van Giorgo Locatelli. Een aantrekkelijk recept was zo gevonden, nu nog even op zoek naar de ingrediënten (ik bestelde de dextrose en de invertsuiker bij Baktotaal maar ook bij de Hanos kun je ervoor terecht) en me keurig aan het recept houden. Laat het echt een nacht in de koelkast staan voordat je ijs gaat draaien. Resultaat: fantastisch romig ijs, echt supertrots op! Dus staat er bij jou ook een ijsmachine werkeloos in de kast, haal hem dan eens tevoorschijn voor dit recept.

Voor ongeveer 1 kg ijs:

  • 545 gram volle melk
  • 95 gram slagroom
  • 35 gram melkpoeder (supermarkt, Campina magere melkpoeder)
  • 70 gram dextrose (bijv. van Sosa)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram invertsuiker (bijv. van BrandNewCake)
  • 90 gram eidooiers van verse eieren (dit waren bij mij 7 eidooiers)
  • 110 gram limoncello
  • 20 gram citroensap

En verder nodig:

  • zelfvriezende ijsmachine
  • nauwkeurige kookthermometer
  • plastic bak van net iets meer dan 1 liter met deksel

  • Klop met een garde de melk, slagroom, melkpoeder en dextrose door elkaar.
  • Verwarm in een pan op laag vuur tot 40°
  • Roer dan de kristal- en invertsuiker en de eidooiers erdoor.
  • Verwarm het mengsel nu tot 85°C, neem de pan dan van het vuur.
  • Laat het ijsmengsel zo snel mogelijk afkoelen en zet het in de koelkast.
  • Als het mengsel koud is roer je er de limoncello en het citroensap doorheen. Zet terug in koelkast en laat het hier een nacht staan. (!)
  • Giet het ijsmengsel in je ijsmachine en draai het volgens voorschrift tot ijs en doe het over in een plastic bak waar het net aan in past.
  • Serveer op in stukken gebroken cantuccini-koekjes en wat geraspte limoen.

N.B. Ik heb het ijs 40 minuten laten draaien maar dat hangt af van je ijsmachine. Bij mijn machine moet het daarna nog wel een aantal uren in de vriezer. Dus ik draai het ijs s’ middags als ik het s’ avonds wil eten.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!