Deze vlaai van verse pruimen is gedurende de zomerperiode te koop bij alle Limburgse warme bakkers. De geur van deze vlaai bij bakkerij Souren (Vijfharingenstraat) in Maastricht is niet te beschrijven. Het leuke is dat ze hier ook mini-vlaaitjes verkopen. Na mijn werk fiets ik er wel eens langs om een eenpersoons portie heerlijkheid te halen in plaats van een avondmaaltijd. Mijn oma was ook een meesterbakker als het gaat om verse fruitvlaaien. Elke zondagmiddag stond een gedekte tafel klaar met minimaal 3 soorten! En dan wachten op de kinderen en kleinkinderen die even aanschoven voor een kopje koffie, een praatje en een stukje “proemevlaai”. Alles geserveerd op het blauw-witte Saksische servies.
Dan moet ik het nog even hebben over de pruim zelf! De echte Limburgse pruimenvlaai wordt gebakken met zogenaamde kwetsen ook wel bakpruimen genoemd. Kwetsen zijn in Limburg verkrijgbaar in de zomerperiode; speciaal voor het bakken van deze vlaai. Ze zijn wat droger en dat is handig omdat anders de vlaaibodem te nat wordt. Wil je meer weten over ouderwetse pruimensoorten klik dan hier! Onderstaande pruimenvlaai heb ik gemaakt met gewone pruimen van boer Kees uit Zeeland. De teler die in het nieuws kwam met zijn pruimen omdat ze iets te klein waren voor de reguliere verkoop.
- 250 gram bloem
- 1 ei
- 20 gram suiker
- 20 gram verse gist (blokje bij Jumbo of AH) of 7 gram droge gist (1 zakje)
- 75 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 100 ml melk (kamertemperatuur)
- 1 tl zout
- 2 el paneermeel
- 2 el extra suiker
- poedersuiker (garnering)
- 15 verse kleine pruimen (bij voorkeur Limburgse kwetsen; maar met andere pruimen gaat het ook lukken!)
Een lage taartvorm (vlaai model) doorsnede 27 cm
- Los de suiker en de gist op in de helft van de melk en laat 15 minuten staan.
- Meng de bloem, het ei, de rest van de melk met het gistmengsel, voeg het zout het laatste toe en meng en kneed alles goed tot een mooie deegbal (kan ook in de keukenmachine met de deeghaak).
- Laat de deegbal rijzen (1 uur) op een warme plaats met plastic folie over de kom.
- Maak dan de pruimen schoon; halveer ze en daarna in kwarten snijden.
- Dep de pruimen droog met keukenpapier en dek af.
- Vet de taartvorm in met bakspray of boter.
- Rol de deegbal na het rijzen in een grote cirkel die voldoende groot is voor de taartvorm plus opstaande rand.
- Breng het deeg over in de vorm en druk het voorzicht aan; snij het overtollige deeg eraf.
- Prik gaatjes in het deeg.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet een ovenvast schaaltje met wat water onder in de oven (zorgt ervoor dat de korst niet te snel hard wordt)
- Laat het nog 15 minuten rijzen.
- Strooi het paneermeel op de bodem zodat het goed verspreid is.
- Leg dan de pruimen in een rond patroon op de bodem.
- Bestrooi met de suiker.
- Bak gaar tot de rand mooi bruin kleurt (25-30 min).
- Laat afkoelen op een rooster.
- Bestrooi met poedersuiker indien afgekoeld.
- Met het overtollige deeg kun je een paar zoete broodjes bakken (200 graden; 12-15 minuten).
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!