Linzenvlaai heeft niets te maken met linzen. Het is een heerlijke fruitvlaai met een krokante korst. Je kunt de vulling zelf maken met vers fruit of een jam gebruiken met veel fruit en weinig suiker. Het deeg kun je een dag eerder maken en uitrollen of zelfs invriezen. Voor het deeg geldt: hoe koeler je werkt, des te knapperiger het eindresultaat wordt!
- Voldoende voor 2 kleine vlaaien (bv een rond en een rechthoekige zoals op de foto)
Deeg:
- 500 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem of bloem voor patisserie, hoeft niet maar geeft nog beter resultaat)
- zakje bakpoeder (of 500 gram zelfrijzend bakmeel, dan heb je geen bakpoeder nodig)
- 250 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 250 gram (room)boter, zo koud mogelijk in stukjes gesneden
- snufje zout
- 2 eieren
- 1 ei voor het bestrijken van het deeg
- lage bakvormen (zie foto)
- bakspray of boter om de vorm in te vetten
Fruitvulling
- 2 grote potten jam (met veel fruit en weinig suiker)
- OF
- 500 gram verse abrikozen of rood fruit of pruimen OF fruit uit blik (2 blikken nodig, afgieten)
- zetmeel of geleisuiker
- Meng alle ingrediënten, behalve de eieren, zo snel mogelijk (met je handen of met de mixer).
- Voeg dan de eieren toe en meng zo snel mogelijk (het deeg moet koud blijven) tot een homogene bal.
- Vervolgens moet het deeg teruggekoeld worden. Als je het deeg als bal terugkoelt dan krijg je het daarna moeilijk uitgerold. Ik rol het direct uit (op folie) in de gewenste vorm (rond of rechthoekig) en leg het deeg daarna, omkeren en folie verwijderen, direct in de ingevette vorm en druk aan.
- Rol het laatste deel van het deeg uit op plastic folie (of in een grote vierkant plastic zak) en koel (dit is voor de strookjes op de vlaai).
- Dek af met folie en koel minimaal 1 uur, langer of overnacht is beter.
- De vulling kun je kopen (een grote pot abrikozen of kersenjam) OF zelf maken:
- Verwarm het fruit en pureer het tijdens het pruttelen en vocht verdampen; je kunt er ook voor kiezen om het grof te pureren.
- Voeg of een beetje zetmeel toe om te binden (2 el aangemaakt in beetje water) of naar verhouding van hoeveelheid fruit, geleisuiker als je een zoete variant wilt hebben (gebruik suiker volgens verpakking)
- Zorg dat het fruitmengsel dik en koel is voor gebruik.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven en onderwarmte).
- Snij dan reepjes van de laatste deegflap.
- Vul de vormen met het fruit (je kunt ook de ene helft met abrikozen en de andere helft met rood fruit) en dek af met reepjes deeg.
- Strijk de bovenkant af met een geklopt eimengsel.
- Strooi er eventueel suiker op of amandelsnippers.
- Bak af in 30-45 minuten tot goudbruin, afhankelijk van de grootte.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Eet smakelijk!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!