Zoek je een makkelijk van tevoren klaar te maken hoofdgerecht met kerst? Kies voor ouderwets Limburgs stoofvlees (zuurvlees/zoervleis) met hip gekleurde frieten van groenten, zoete aardappel en knapperige kropsla met een ouderwetse dressing van een gesnipperd uitje, olie, azijn en suiker. Geef er dan nog een kloddertje lekkere mayonaise bij (bijvoorbeeld truffel- of citroenmayonaise) en iedereen is blij! Het recept is voldoende voor vier personen.
Limburgs stoofvlees (zuurvlees):
- 600 gram magere runderpoulet (stoofvlees) in blokjes
- 350 ml water
- 350 ml natuurazijn
- 1 tl versgemalen peper
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 tl zout
- 4-5 eetlepels (proef!) rinse appelstroop
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 350 gram schoongemaakte uien in ringen
- 2×50 gram margarine
En verder nodig: een goede braadpan (bij voorkeur gietijzer)
Frieten (200 gram per persoon):
- 400 gram zoete aardappel (indien mogelijk verschillende soorten, een gewone (paarse) aardappel erbij is ook mogelijk)
- 400 gram winterwortel en/of knolselderij en/of pastinaak
- kropsla, klein uitje, dressing (azijn, zonnebloemolie, suiker, peper, zout)
- lekkere mayonaise en/of (zelfgemaakte) appelmoes
Stoofvlees:
- Meng azijn, water, zout, peper, laurierblad en kruidnagels.
- Leg het rundvlees (in blokjes) 24 uur in dit mengsel in de koelkast.
- Laat het rundvlees goed uitlekken. Bewaar (!) het vocht met de kruiden.
- Braad het rundvlees goed in 50 gram margarine en blus af met het vocht.
- Braad de uien apart goed aan (laat ze lekker bruin en gaar worden) in de andere 50 gram margarine.
- Voeg dan de uien bij het vlees samen met de suiker en de stroop.
- Laat zeker 2 uur stoven, op lager vuur (het moet wel pruttelen) met de deksel op de pan.
- Proef of het vlees gaar is (het moet een beetje uit elkaar vallen).
- Bind met de ontbijtkoek; laat eventueel een beetje inkoken.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra appelstroop om de juiste zoet-zuur verhouding te krijgen
Het vlees is heel goed in te vriezen of 1-2 dagen van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren.
Frieten:
- Schil en snij de groenten en (zoete) aardappels in dikke frieten.
- Breng in een pan water aan de kook.
- Als het water kookt: kook de frieten ongeveer 5 minuten en laat goed uitlekken (deze stap kun je ook een dag van tevoren doen en de friet bewaren in een plastic bakje in de koelkast)
- Verwarm de oven op 220 graden.
- Bedek een grote ovenplaat met bakpapier of een bakmatje.
- Leg de frieten mooi uitgespreid op de bakmat, niet te veel over elkaar heen.
- Besprenkel met olijfolie.
- Bak in 20-25 minuten tot goudbruin.
- Strooi er een beetje grof zout op.
- Serveer het zuurvlees, in een mooi glaasje of bakje, met de frieten, een lepeltje mayonaise, appelmoes en wat kropsla, uitje en met een dressing.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!