Lemon curd wordt al heel lang gegeten in Engeland. De dikke crèmige lekkernij is daar vooral populair als onderdeel van de high tea. Wij Nederlanders vinden het niet alleen lekker bij scones, maar ook op pannenkoeken, in een taart, om lange vingers in te dippen, bij ijs, door de yoghurt of op een briochebroodje. Afgesloten kun je het ongeveer 2 á 3 weken bewaren in de koelkast. Eet je de curd niet in enkele dagen op, neem dan stap 1, het steriliseren van de potten serieus. Dit recept is voldoende voor 1 potje, maar uiteraard kun je de hoeveelheden gemakkelijk verdubbelen.

Voor 1 potje lemon curd van ongeveer 400 ml

  • 2 citroenen, liefst biologisch omdat je de schil ook gebruikt
  • 2 eieren
  • 175 gram suiker
  • 125 gram (ongezouten) roomboter
  • 1 glazen (weck)potje
  • Steriliseer eerst de pot(ten)en deksel(s). Was ze af in heet water met sop, spoel ze na en laat ze omgekeerd drogen op een brandschone theedoek. Zet de droge potten en deksels daarna nog 10 min. in een voorverwarmde oven van 110ºC. Geplastificeerde deksels kunnen niet tegen 110ºC maar vaak wel tegen 80ºC. Deksels die aan de binnenkant roestig zijn, zijn ook niet geschikt. Als je een stoomoven hebt kun je hierin ook je potten steriliseren.
  • Boen de citroenen schoon en rasp de schil van beide citroenen.
  • Doe de rasp in een pan met een dikke bodem.
  • Pers de citroenen uit.
  • Doe het sap van de citroenen, de boter en de suiker ook in de pan.
  • Zet het mengsel op laag vuur. Laat de boter smelten en de suiker oplossen.
  • Ondertussen kluts je de eieren los in een aparte, ruime kom.
  • Zodra de boter is gesmolten en de suiker is opgelost, giet je dit mengsel beetje bij beetje door het eimengsel.
  • Roer telkens heel goed. Door steeds kleine hoeveelheden toe te voegen heb je de minste kans dat het ei gaat stollen.
  • Als je bijna de hele inhoud van het hele pannetje door het eimengsel hebt gedaan giet je het weer terug in de pan.
  • Zet het pan op laag vuur en kook de lemon curd vervolgens in tot een dikke pasta vergelijkbaar met yoghurt of vla. Blijf erbij en roer constant anders kan de de lemon curd aanbranden. Soms duurt het wel 10-15 minuten voordat je curd op goede dikte is.
  • Zodra de lemon curd de juiste substantie heeft kun je hem door een zeef in je (weck)pot(ten) gieten. Het zeven zorgt ervoor dat je mooie gladde lemon curd krijgt. Zelf doe ik dat niet, want ik vind het niet erg dat je geraspte citroen in de curd tegenkomt. Doe dus vooral wat jij zelf fijn vindt.
  • Vul de potten bij voorkeur wel als ze nog heet zijn, dus laat ze in de oven staan totdat je ze gaat vullen. Dit voorkomt dat je koude potten kunnen barsten van de hete vloeistof.
  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuüm trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren.
  • Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast.
  • Je kunt de lemon curd overigens ook in een bakje invriezen. De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen en het ontdooit snel.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!