Bij winter en kou hoort stoofvlees. Dus kocht ik een kilo sukadelappen bij Boerderijwinkel d’n Heerd hier in het dorp. Ik had zin in stoofvlees met een kruidig tintje en had nog een mooie melange vadouvan liggen welke ik vorig jaar kocht bij Angelique Schmeinck. Vadouvan is een Indiase kruidenmix en bevat meestal komijn, fenegriek, mosterdzaad, kerrieblad, kurkuma en knoflook. De smaak van vadouvan is heel kenmerkend, pittig, iets zoetig en rokerig. Dit kruidige stoofvlees maakte ik in de snelkookpan. Heb je die niet, gebruik dan wat meer vocht (bouillon, kokosmelk) en laat het vlees dan 2-3 uur stoven op laag vuur. Eet het met rijst of naanbrood en met een frisse komkommersalade.
Voor 4-5 personen:
- 1 kg sukadelappen
- 2 uien, gesnipperd
- 1/2 rode peper, pitjes verwijderd
- 2-3 cm verse gember, geschild en in stukken
- 4 tenen knoflook, gepeld
- 1 theelepel sambal
- scheut ketjap
- kneepje citroensap
- 200 ml kokosmelk
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel Vadouvan specerijen
- olie/boter om in te bakken
- En verder nodig: kleine hakmolen of vijzel, snelkookpan of braadpan
- Doe de gember, knoflook en rode peper in een kleine hakmolen en hak fijn. (Je kunt ook een vijzel gebruiken.)
- Snijd de sukadelappen in kleine blokjes van zo’n 4 cm.
- Verwarm in de snelkookpan wat boter of olie en bak het vlees in gedeelten rondom bruin aan. Bewaar de gebakken stukjes in een kom of schaal.
- Bak vervolgens in de snelkookpan de ui en voeg na een paar minuten het mengsel van rode peper, gember en knoflook toe. Roer goed door elkaar.
- Voeg de Vadouvan specerijen toe en bak heel kort mee. Roer de sambal, de ketjap en een kneepje erdoor.
- Doe nu de kokosmelk erbij en roer goed over de bodem van de pan tot alle specerijen oplossen.
- Voeg het vlees weer toe, de laurierblaadjes en roer door.
- Sluit de snelkookpan en laat 45 minuten stoven.
- Heb je geen snelkookpan, zet het vuur dan laag en laat met de deksel op de pan het vlees 2,5 à 3 uurtjes sudderen totdat het vlees goed uit elkaar valt. Roer regelmatig en kijk of er voldoende vocht in de pan blijft.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!