Nog een variant op de koude komkommersoep. Zo ontzettend lekker bij warm weer! Makkelijk voor te bereiden, ik doe dat altijd de avond van tevoren. De soep is dan de volgende dag echt door en door koud. Je hoeft dan alleen nog wat gamba’s te bakken en de soep staat in de kortste keren op tafel. Heb je niet genoeg tijd om de soep af te laten koelen, voeg dan wat ijsblokjes toe.
Voor 4 personen:
- 2 komkommers, geschild
- 250 ml Griekse yoghurt
- 75 ml crème fraîche
- 300 ml kippenbouillon
- Tabasco naar smaak
- (citroen)zout en versgemalen peper
- 2 el gehakte verse munt
- 2 el gehakte verse bieslook
- 2 el verse gehakte dille en beetje voor garnering
- 3-5 rauwe gamba’s per persoon
- 2 teentjes knoflook, gehakt of in plakjes
- 1/2 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
- Schil de komkommers met een dunschiller. Houd wat repen achter en snijd daar lange dunne linten van. Bewaar ze in een bakje koud water in de koelkast.
- Snijd de komkommers in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten eruit.
- Hak ze grof en pureer in een blender met de yoghurt, crème fraîche, bouillon, tabasco, zout, peper en alle kruiden. Proef en voeg naar smaak nog wat tabasco, zout/peper of extra kruiden toe.
- Doe over in een kan of grote maatbeker, dek af en zet in de koelkast. Laat minimaal een paar uur afkoelen.
Afmaken/serveren:
- Laat de dunne komkommerlinten uitlekken.
- Verhit voor de gamba’s wat olie in een pan op middelhoog vuur.
- Doe de gamba’s, knoflook en chilipeper erbij en bak tot de gamba’s net gaar zijn.
- Verdeel de koude komkommersoep over de borden. Maak een ‘nestje’ van de komkommerlinten en leg dat in het midden van de borden. Schep daar de gamba’s op.
- Garneer de soep eventueel met wat dille en/of wat druppels (basilicum)olie.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!